Go to top
Sla inhoud over

Iedereen heeft wel wat

17 december 2018

Een kleine greep uit het onderzoek laat de volgende resultaten zien:

- bijna twee derde van de Nederlanders heeft angst- en spanningsklachten gehad
- Meer dan de helft van de Nederlanders heeft last gehad van somberheid
- Ong. één op de tien mensen heeft weleens relatief zeldzame ervaringen gehad als stemmen horen, dingen zien die er niet zijn of zich erg vervreemd voelen van de werkelijkheid.

Daarnaast bleek dat slechts 4% van de Nederlanders herkende of herinnerde zich geen enkele klacht te hebben gehad. (Bron: psychologiemagazine.nl). Uit het NEMESIS-onderzoek van het Trimbos-Instituut bleek dat 43% van de Nederlanders in zijn leven weleens voldoet aan de criteria voor een psychische stoornis. De vraag die men zich stelt: is het wel een psychische stoornis, wanneer de meerderheid last heeft van deze klachten. Gedeeltelijk hoort het ook bij het overlevingsmechanisme en moeten we ons soms angstig voelen en mogen we soms wantrouwend zijn. 

Uit het onderzoek van Psychologie Magazine blijkt ook dat veel mensen zich door deze klachten anders voelen in plaats van een verbondenheid. De meerderheid van de mensen kent de klachten, we weten het alleen niet van elkaar. De helft blijkt niet over de klachten te praten. 

Uiteindelijk geeft 65% van de mensen aan dat het helpt om te praten en hulp te zoeken. Schroom dus niet om het hier met een partner, familie of vrienden over te hebben of zoek professionele hulp.