Go to top
Sla inhoud over

Pubers en drankgebruik: al vijf jaar alcoholverbod 18-

22 november 2018

 Ninette van Hasselt, programmamanager 'jongeren en riskant gedrag' van het Trimbos-Instituut wilt het feit dat jongeren nu excessiever zijn gaan drinken uit de wereld helpen. Veel ouders geven de signalen af dat hun kinderen nu veel meer drinken dan dat zij deden in de puberteit. Dit klopt wel, maar geeft niet een juist beeld met een stijging van het alcohol gebruik. 

Belangrijk is om te kijken naar het drinkgedrag begin deze eeuw. Ninette: ''In 2003 dronken jongeren twee keer zoveel als nu. Er was veel overlast op straat. Sinds dat jaar is er dankzij allerlei maatregelen een dalende trend. Daarin heeft ook de verhoging van de leeftijd waarop alcohol mag worden genuttigd, een belangrijke rol gespeeld. In 2006 begonnen we voor het eerst met campagnes over het overmatige alcoholgebruik onder jongeren. Daarvóór, in 2005, had 70 procent van de 13-jarigen ervaring met alcohol, inmiddels is dat 27 procent.”

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bij elk jaar dat een kind later begint met drinken dat de kans op alcoholproblemen in het latere leven met 14% afneemt. Dit is natuurlijk erg groot en daarom is de regel NIX18 ook erg belangrijk. 

De afname van alcoholgebruik onder jongeren is in grote delen van West-Europa waarneembaar en wordt vooral veroorzaakt door de toename van social media, dat leidt tot minder risicovol gedrag op alle fronten, maar Nederland scoort heel goed. We zijn van de Europese ‘topdrinkers’ middenmoters geworden.

Heb je vragen of wil je meer weten over NIX18 kijk dan gerust eens verder op de website! 

Voor het volledige artikel kun je hier klikken.