Nieuws
Waarschuwing voor Snus
Snus is een middel dat omschreven kan worden als nicotinezakjes met daarin poeder en nicotine. Het RIVM waarschuwt voor het gebruik hiervan.
TikTok
Consumentenbond, TikTok misleidt gebruikers en beschermd kinderen onvoldoende.
Online gokken, mag dat?
Gokken wordt al eeuwen gedaan. Op oude muurtekeningen is te zien dat mensen al gokten met botjes. Kortom dit is niets nieuws, het online gokken is echter wel pas van de laatste jaren. Maar mag dit ook? Lees snel verder om hier achter te komen!
Roken in de auto schadelijker dan gedacht
Uit onderzoek is gebleken dat er in een auto waar gerookt wordt veel meer tabaksrook aanwezig kan zijn dan in een rokerig café. Dit betekent dat wanneer er kinderen in de auto zitten zij blootgesteld worden aan een grote hoeveelheid schadelijke stoffen.
Groepsdruk niet leeftijdsgebonden
Groepsdruk is niet gebonden aan een leeftijd. Jongeren in de puberteit zijn hier over het algemeen wel gevoeliger voor, maar ook volwassenen heb soms last van groepsdruk.
Steeds minder mensen roken
Januari: het moment voor veel rokers om te stoppen met roken. Het nieuwe jaar is begonnen en men begint weer aan goede voornemens.
Schermtijd tijdens Corona
Een balans vinden in online en offline tijd is in normale omstandigheden al wel eens lastig. Met alle Corona maatregelen is het nog lastiger geworden. Daarom geven we graag wat tips.
Dry January
Uit het straatbeeld in Rotterdam blijkt het wel; er is veel gedronken tijdens de feestdagen. Overvolle containers en het straatbeeld dat zelfs naast de containers veel lege alcoholflessen zijn gezet. Gelukkig is daar in januari weer Dry January
Drankquilo
Heb jij de nieuwe campagne van 'Drankquilo' al voorbij zien komen? We leggen je graag uit waar het voor staat en waarom hier aandacht aan gegeven wordt.
Verleidingen in de puberteit
De puberteit zorgt voor grote veranderingen bij jongeren. Ze zijn op zoek naar hun identiteit en komen mogelijk in de verleiding van alcohol, tabak, lachgas en/of drugs. We gaan hier graag over in gesprek en bieden u handvatten voor dergelijke situaties. Lees snel verder om meer te weten te komen over de bijeenkomst.
Conflict cokemaffia leidt tot dodenlijst
Vorige week is de recherche gestuit op een dodenlijst die duidt op een duidelijk conflict in de Nederlandse onderwereld.
Rij ballonvrij
Word geen clown in het verkeer! Het gebruik van lachgas en deelname aan het verkeer, gaat niet goed samen. Lees snel verder hoe dit komt, wat andere jongeren vinden en wat jij zelf kan doen.
Zorgt Corona voor meer alcohol gebruik?
In de afgelopen maanden is er onderzoek gedaan naar het gevolg van de Corona maatregelen op het alcohol gebruik. Bekijk het volledige bericht om de uitkomsten te lezen.
De positieve effecten van gamen
Er zitten zeker niet alleen nadelen aan het gamen door jongeren. Zo blijkt uit een onderzoek van Geert Verheijen, gedragspsycholoog aan de Radboud Universiteit.
Online interactieve ouderbijeenkomst
Op 13 januari organiseert Youz samen met theatergezelschap Helder Theater een interactieve online bijeenkomst voor ouders met als thema alcohol.
Jongeren gebruiken vaker designerdrugs
Het Trimbos Instituut en politie maken zich zorgen. Steeds meer jongeren gebruiken 3-MMC en andere designerdrugs.
Het Fortnite woordenboek
Hieronder treft u hét woordenboek voor ouders over Fortnite.
Rookvrij? Kinderspel!
De Rookvrije Generatie heeft als doel om alle kinderen rookvrij op te laten groeien. U kunt uw stem laten horen, lees snel verder hoe u dit kunt doen.
Purple lean
De politie Oost-Brabant waarschuwt voor het drankje Purple Lean. Het drankje, dat overgewaaid is uit Amerika, wordt steeds populairder onder jongeren.
Slecht imago Nederland door drugshandel per post
Nederlandse dealers versturen per maand ruim 9.000 postpakketten met drugs naar het buitenland. Er wordt voornamelijk XTC, speed, cocaïne en crystal meth verstuurd.
Geen smaakjes voor e-sigaretten
Om het roken via een e-sigaret minder aantrekkelijk te maken, komt er een verbod smaakjes aan de e-sigaret. De e-sigaret is een opstapje naar een gewone sigaret.
Symposium KOPP/KOV
De gemeente Rotterdam, Youz verslavingszorg en Indigo Preventie organiseren wederom gezamenlijk een symposium KOPP/KOV (kinderen van ouders met psychische problemen/kinderen van ouders met verslavingsproblemen).
Lachgas gebruik door jongeren in de auto
Uit onderzoek van Stichting Team Alert blijkt dat jongeren het liefst in de auto lachgas gebruiken. Dit zou mede komen door de mate van privacy die ze daar ervaren.
#Vermijddrukte, maar hoe doen we dat slim?
Vermijd drukte: dat is de nieuwe gedragsregel, nodig om het coronavirus de kop in te drukken. Tegelijkertijd blijft ook anderhalve meter afstand houden een opdracht waar we ons allemaal aan moeten houden. Maar hoe pakken we dat aan? Dat vraagt om nieuwe vormen van #slimmerchillen.
E-sigaret schadelijker dan gedacht
Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt nu dat de e-sigaret schadelijker is dan gedacht. In de damp zitten namelijk nog steeds veel schadelijke stoffen.
De Grow It! app helpt jongeren tijdens de Corona-crisis
De Corona-crisis is een vreemde tijd. Iedereen zijn leven is totaal veranderd. In de Grow It! app spelen jongeren een spel om zichzelf beter te leren kennen en om te gaan met verveling. Lees snel verder voor meer informatie.
Geef ook tijdens de ramadan Corona geen kans
Vrijdag 24 april begint het vasten tijdens de Ramadan en daarom vraagt de gemeente Rotterdam en de Moslimgemeenschap om uw begrip tijdens deze vastenmaand. Houd u aan de maatregelen van het RIVM en voorkom verspreiding van het Coronavirus.
#Slimmerchillen
We zitten al een aantal weken thuis. Voor ons als volwassenen is het vaak wat makkelijker om aan te passen, maar voor jongeren is het soms toch lastiger. Ze kunnen hun energie minder goed kwijt en missen vrienden. Om ze mee te laten denken over alternatieven is de campagne Slimmer Chillen in het leven geroepen.
Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen
De huidige Corona maatregelen zorgen ervoor dat we (bijna) allemaal vast zitten in onze thuisomgeving. Dit vraagt veel van jongeren en ouders. Er zijn diverse mogelijkheden om op afstand ondersteuning te bieden. In dit bericht is meer informatie te vinden over hoe kinderen ondersteuning kunnen krijgen als zij een ouder(s) hebben met psychische of verslavingsproblematiek.
Online challenge
Social media is niet meer weg te denken uit ons leven en zeker niet bij jongeren. Het delen en uitwisselen van informatie gaat hierdoor erg snel en heeft een groot bereik. Een terugkerend en zorgwekkend onderdeel hiervan zijn de challenges.
Grote vondst lachgas in Dordrecht
Er zijn zo'n 6000 lege lachgas patronen gevonden in een leegstaand pand in Dordrecht. Er is verder nog niet bekent wie de eigenaar is van deze patronen.
Roken in de ban
ProRail en de NS willen hun steentje bijdragen aan een rookvrije generatie, door rookplekken op stations en verkooppunten in de ban te doen.
Online gokken
Gokken kennen we in verschillende vormen, de één nog toegankelijk als de ander. Toch gaat hier verandering in komen, omdat jongeren en spelers nu niet goed beschermd worden als zij online gokken.
eSport
Gamen is populair onder zowel jongeren als volwassenen. Er worden steeds meer toernooien georganiseerd rondom (online) games en ook de te winnen prijzen worden steeds groter. Daarnaast zijn er andere manieren om geld te verdienen met gamen. Hoe dat zit, wordt in dit artikel uitgelegd.
Wat is de echte prijs van drugs?
Het kost de samenleving ongeveer de helft van de politietijd en de helft van de Justitiebegroting. Daarnaast zijn ook de sociale- en gezondheidskosten immens. Uiteindelijk gaat het zelfs om mensenlevens.
Verleiding tot 'bijbaan' in de drugs
De Brabantse Onderzoeksredactie heeft zich een jaar lang bezig gehouden met het thema 'ondermijnende drugscriminaliteit' en verkende de rafelranden van de jeugd van nu, de Generatie Z.
Rotterdam doet lachgas verkoop in de ban
In 2020 gaat Rotterdam de strijd aan tegen de overlast van lachgas. Eén van de maatregelen is dat in het Rotterdamse Centrum lachgas verkoop verboden is.
Maatregelen voor FIFA-maker EA
In Nederland is de Kansspelautoriteit bezig om maatregelen te treffen tegen FIFA-make EA. Er zouden verboden gokelementen in het spel zitten.
Zorgt wietproef voor straathandel?
De angst is dat door het regulieren van de wietteelt er verschillende vormen van hash en wiet zullen verdwijnen, die juist goed vallen bij de gebruikers.
Rijden onder invloed
Dat alcohol en autorijden niet goed samen gaan, is wel algemeen bekend. Hoe zit dit echter met andere middelen, zoals cannabis, XTC en lachgas?
Ketamine in opkomst?!
Afgelopen week was het een hot item in het nieuws, de toename van Ketamine gebruik onder jongeren. Wat is het middel eigenlijk en hoe werkt het, we leggen het graag aan je uit.
Een week zonder smartphone
In Hall is een telefoonvrije zomerkamp georganiseerd, dus geen instagram, snapchat en dat soort zaken. Jongeren voetballen, liggen in de schaduw of zijn aan het schaken met elkaar.
Rookverbod op scholen wordt een feit
Onderwijsinstellingen moeten uiterlijk augustus 2020 een rookverbod instellen op hun terrein en dat ook handhaven. Doen ze dat niet, dan kunnen ze boetes tot 4.500 euro per overtreding verwachten, aldus de Volkskrant.
Lichamelijke schade door e-sigaretten
Er is steeds meer aandacht voor de schadelijkheid van de vaporizers. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen.
In de toekomst een verbod op lachgas?
Veel gemeenten willen lachgas verbieden. Het gebruik van lachgas is gevaarlijk, zorgt voor overlast en is slecht voor het milieu.
Stations rookvrij
ProRail wil het voortouw nemen in het rookvrij maken van alle stations. Dit zou in twee jaar gerealiseerd moeten zijn. De reden hiervoor is klachten van reizigers over de rookmogelijkheden op de perrons.
KOPP/KOV jongeren in gesprek met elkaar
Het kan fijn zijn om te praten over problemen, want dat kan enorm opluchten. Soms is het iets waar je zelf invloed op hebt, maar het kan ook zijn dat je er simpelweg niets aan kan doen. Juist dan is het fijn als iemand je helpt en dat je weet dat je er niet alleen voor staat.
Slagroompatroon of genotmiddel
Het sissen van slagroompatronen hoor je steeds vaker als je op een festival of feest bent. Verschillende feestgangers maken gebruik van het gas, dat vanuit een patroon in een kleurrijke ballon wordt gespoten. Het geluid hoor je tussen de muziek en gezellige gesprekken door.
Gamen is meer dan online spelen
Bij het woord gamen zullen de meeste mensen denken aan het spelen van een spel op een PC, console, telefoon, tablet, etc. Dit is achterhaald, want gamen wordt steeds breder ingezet. Het is niet alleen tijdverdrijf en ontspanning, maar ook leerzaam en het zet mensen aan tot actie.
Verantwoord in het verkeer
Per 1 juli 2019 worden de regels en boetes voor alle weggebruikers aangescherpt. Fietsers, automobilisten, bestuurders van een gehandicaptenvoertuig en tram riskeren een boete als ze een elektronisch communicatieapparaat in handen hebben tijdens het rijden.
Een geslaagd feest
De examens zitten erop, de vakantie is in zicht en het zomerse weer komt eraan. Kortom het hoogseizoen voor examen-, tuin-, barbecue-, buurt- en verjaardagsfeesten.
Lancering XTACY parfum
Afgelopen weekend heeft justitie een parfum uitgebracht, genaamd XTACY
NIX18 campagne
Zondag 19 mei is de Zondag van NIX. Pubers mogen op vertoon van hun ID en ouders gratis naar de film "Avengers: Endgame" in één van de VUE bioscopen.
Lachgas gebruik is niet zonder risico
De afgelopen weken is lachgas weer veelvuldig in het nieuws geweest. Het gebruik is niet zo onschuldig als veel mensen vaak denken. Afgelopen Koningsdag zijn er meerdere mensen onwel geworden door het gebruik van lachgas.
Een stille epidemie van 200.000 opioïdengebruikers
Rond de 1 miljoen Nederlander krijgen jaarlijks opioïde voorgeschreven. Eén op de vijf gebruikt de zware pijnstiller langer dan drie maanden.
Ook in kleine hoeveelheden is alcohol schadelijk
Het argument dat een klein beetje alcohol drinken goed is voor de gezondheid van hart- en bloedvaten is wetenschappelijk onderuitgehaald. Zelfs matig drinken vergroot het risico op beroertes.
Hobbygamer of probleemgamer?!
Gamen is onder jong en oud erg populair, maar dit gaat ook gepaard met zorgen. Met name ouders, docenten en (jeugd)professionals zien het effect op de jongeren.
XTC-gebruik alles behalve onschuldig
Het legaliseren van XTC komt de laatste tijd vaak ter sprake. Echter zijn de negatieve en schadelijke effecten van het gebruik niet altijd even duidelijk en zichtbaar.
Te veel 17-jarige krijgen nog alcohol mee
Uit een nieuw mysteryshop-onderzoek bleek dat nog 60% van de 17-jarige alcohol mee kreeg. Paul blokhuis wil meer toezicht.
Legaliseren online gokken leidt tot meer verslaafden
Zoals in eerder nieuws naar voren kwam blijft het aantal online gokkers stijgen. Dit is zorgelijk. De Eerste Kamer debatteert binnen kort over het legaliseren van online gokken. De verleiding om met een paar klikken een groot geldbedrag te kunnen winnen is groot.
Massaal gokken op internet
Het gokken op internet wordt steeds populairder. Met 20% is het aantal Nederlanders dat illegaal online gokt is gestegen naar ruim 1,8 miljoen.
Geen verschil bier met alcohol of 0.0%
Uit het onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat alcoholvrij bier dezelfde invloed heeft op het beloningsverschil in de hersenen.
Minder Rotterdamse jongeren comazuipen
Onder bijna alle onderzochte doelgroepen is het fenomeen gedaald. Jongeren drinken minder grote hoeveelheden in kortere tijd.
Steeds meer cocaïne onderschept
In Suriname zijn is onlangs 2300 kilo cocaïne onderschept, maar niet alleen in Suriname, ook in de bananenpakhuizen in Nederland zien zij het steeds meer. De handel in cocaïne is toegenomen.
Lachgas - Ambulance blog
Een dag in het leven van een ambulancemedewerker meekijken. in de volgende blog zal meer zichtbaar worden.
Waarom gaan mensen naar het casino?
Gokhallen zijn overal in Nederland, kleine en grote. Wat maakt deze gokhallen nou aantrekkelijk en waarom blijven mensen er terug komen. Een bezoek aan een casino kan een leuk uitje zijn, maar kan ook een verslaving worden.
NIX18 is normaal
De hartenkreet van staatssecretaris Paul Blokhuis luidt: ''Ouders, praat met je kinderen over alcohol en roken''. De Staatssecretaris Volksgezondheid geeft het startschot voor de campagne 'iedereen heeft het over NIX18''.
Iedereen heeft wel wat
Psychologie Magazine heeft de Nederlandse Bevolking gevraagd naar psychische klachten waar zij weleens tegenaan zijn gelopen en wat blijkt: iedereen heeft weleens iets.
Battlefield V als geschiedenisles
De Stichting Herdenking 14 mei 1940, die de jaarlijkse herdenking van het bombardement van Rotterdam organiseert, overweegt de nieuwe game Battlefield V, te gebruiken om jongeren te bereiken.
Pubers en drankgebruik: al vijf jaar alcoholverbod 18-
Vijf jaar geleden zetten scholieren nog hun eerste stap in de kroeg wanneer zij 16 jaar waren, nu kan dit niet meer. Wordt er nu echt minder gedronken of heeft de locatie zich gewoon verplaatst?
Jongeren bestellen zonder problemen online alcohol
Uit een steekproef van vlogger Sven van der Meulen bleek dat jongeren gemakkelijk alcohol kunnen bestellen en ontvangen. Pakketbezorgers zouden moeten controleren op leeftijd, maar dit gebeurd lang niet altijd.
GHB gebruikers vaker op de Eerste Hulp
Het aantal mensen dat op de Eerste Hulp terecht komt na het gebruik van te veel GHB is flink gestegen. Mensen komen dan in comateuze toestand binnen en moeten soms zelfs aan de beademing.
Meer tijd aan smartphones dan buiten spelen
Volgens internetbeveiligingsbedrijf Symantec besteden Nederlandse kinderen gemiddeld 2,5 uur per dag aan smartphones of tablets.
Hulp noodzakelijk voor kinderen met ouders met psychische problemen
In Nederland groeien één op de zes kinderen op met ouders met psychische problemen of een verslaving. Dit heeft voor deze kinderen later grote gevolgen.
Drugs vergroten kans op hartfalen
Cardiologen van een Amsterdams Ziekenhuis maken zich zorgen. Steeds vaker luiden zij de noodklok, omdat bij een op de vier hartinfarcten bij volwassenen tussen de 18 en 45 jaar cocaïne in het spel is.
Nederland gebruikt het meeste XTC
Uit onderzoek van het Europees Drugsgemeenschap EMCDDA blijkt dat nergens meer XTC en Amfetamine wordt gebruikt dan in Nederland.
Strengere leeftijdsgrens, toch meer comazuipers
Onlangs verscheen er een nieuwsbericht bij RTL Nieuws waaruit bleek dat er toch meer comazuipende jongeren zijn gesignaleerd, ondanks dat er strengere regelgeving op is.
Roken is minder cool
Roken was een tijd geleden nog de norm. Overal waar men kwam kon je roken, zelfs in het vliegtuig en de bioscoop, maar ook in alle restaurants. Dit is nu verleden tijd.
Crystal Meth
Eind juli heeft de politie in Rotterdam 13 kilo crystal meth in beslag genomen. Hierdoor ontstaan er veel vragen; wat is crystal meth eigenlijk? En wordt het veel gebruikt?
WHO erkent gameverslaving
Per 18 juni 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gameverslaving erkent als officiële verslaving. Zij zijn de eerste grote organisatie.
Nieuw akkoord staatswiet
Zes tot tien gemeenten gaan een proef doen met legale staatswiet, daarnaast is er ook een controlegroep. Zo heeft de coalitie besloten.
Supermarkt stopt verkoop van Energydrankjes aan kinderen
de Aldi is de eerste supermarkt van Nederland dat de verkoop van energydrankjes aan kinderen onder de 14 jaar stopt. Per 1 oktober worden deze drankjes niet meer verkocht. Bij twijfel wordt er om legitimatie gevraagd.
Hogeschool Rotterdam rookvrij!
Na de zomer wordt het schoolterrein van de Hogeschool Rotterdam rookvrij. Wijnand van den Brink heeft dit tegen het nieuwsblad van de Hogeschool, Profielen, gezegd.
Kwart 13-jarige is bijziend
Uit een artikel van het NOS blijkt dat veel jonge kinderen last hebben van oogklachten, zoals niet in de verte kunnen kijken.
Prikkelarme Kermis Dordrecht
Op 19 juni 2018 is de kermis in Dordrecht tussen 16:00 - 18:00 prikkelarm, maar wat houdt dit precies in?
Geen lachgas op festivals en feesten in Gelderland
Directeur van de Vierdaagsefeesten laat het niet toe: lachgas gebruik op de feesten. Het komt niet ten goede van de gezondheid van mensen en weert daarom het middel.
Wereld Niet Roken Dag
Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag en willen we stilstaan bij de schadelijkheid van roken. Positief: steeds minder mensen roken en steeds meer mensen stoppen succesvol!
Sportclubs vaker in de fout
Bijna alle (82%) van de voetbalkantines wordt alcohol geschonken aan jongeren. Dit blijkt uit een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid.
Steeds minder rokers in Nederland
Een ruime hoeveelheid Nederlanders is minder gaan roken. Er zijn zelfs ongeveer 110.000 Nederlands gestopt met roken ten opzichte van 2016.
Alcohol nog schadelijker!
Uit een overzichtstudie blijkt onder 600.000 gebruikers verdeeld over negentien landen dat ook matig alcoholgebruik gezondheidsrisico's met zich mee brengt.
Problematisch drugsgebruik LVB'ers extra aandacht
Mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) werden niet als risicogroep beschouwd wanneer er sprake is van middelengebruik. Uit recent onderzoek blijkt dit niet te kloppen en dat juist niet onderkend gebruik kan leiden tot problemen met de maatschappij.
Rookruimtes verdwijnen uit horeca
Het Ministerie van VWS willen dat binnen twee jaar alle rookruimte in de horeca gesloten zijn. Dit voorstel komt doordat er een rechtzaak is aangespannen door Clean Air Nederland.
Wekker zetten voor social media
Van alle jongeren heeft één op de vijf ernstige klachten die kunnen leiden tot een burn-out. Dit lijkt te komen door de mobiele telefoon.
Gevangen door Whatsapp
Bijna heel Nederland is er mee bezig. Constant op je telefoon kijken of er nog berichten op Whatsapp binnen zijn gekomen. De laatste nieuwtjes, afspraken, clubjes: alles wordt besproken via Whatsapp. We zitten er in gevangen.
Kopp - kvo groepen
KOPP-KVO staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problematiek (KOPP) en Kinderen van Verslaafde Ouders (KVO).
Geen energiedrankjes voor minderjarigen
Kinderartsen maken zich steeds meer zorgen over het gebruik van energy drinks door minderjarigen. Zo komen zij steeds meer jongeren tegen die klachten ervaren als: rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen.
Lachgas wordt minder beschikbaar
Verkoop van lachgas wordt steeds meer gecontroleerd. Zo hebben verschillende winkelketens al maatregelen getroffen. De hoeveelheid patronen die in één keer verkocht mag worden is vastgesteld op 2 á 3 doosjes.
Meer negatieve reactie's op 4-FA
Onderzoek onder gebruikers van 4-FA heeft er toe geleid dat er steeds negatiever gereageerd wordt op het middel. Gebruikers ervaren steeds vaker nadelige gevolgen waarvan sommige zelf levensgevaarlijk kunnen zijn.
Meer dan drie uur per dag schermtijd bij peuters en kleuters
Uit onderzoek van de Zwolse lector Jeugd en Media Peter Nikken en Mediawijzer.net blijkt dat één op de vier kleine kinderen meer dan drie uur per dag achter een beeldscherm zit. Er is een link te zien met het gedrag van ouders.
Minimumprijs voor alcohol in Schotland
Ondanks protesten van whiskystokers mag Schotland een minimumprijs voor alcohol invoeren. Na een jarenlange juridische strijd stemde het Britse Hooggerechtshof unaniem in met de plannen van de Schotse regering.
Lachgas, wat moet u weten
Lachgas wordt steeds populairder. Meer en meer ouders komen met vragen over lachgas; de risico's, waarom wordt gebruikt en hoe wordt het gebruikt. Hoe praat ik hierover met mijn kind?
Wanneer is gamen een probleem
Maakt u zich zorgen om het gamegedrag van uw kind? Zit u met vragen rondom dit thema? Lees dan verder.
Gelegenheidsroken gevaarlijker dan gedacht!
Rook je af en toe een sigaretje? Alleen al bij gelegenheden zoals een feestje roken kost je vijf jaar van je leven, zo blijkt uit onderzoek.
Drugsgebruik onder jongeren wordt steeds normaler
Uit een onderzoek van TeamAlert is gebleken dat 68% van de jongeren meer drugsgebruik in hun omgeving ervaart. Het gaat dan o.a. om wiet en lachgas
Bewoners krijgen ongevraagd drugs opgestuurd
In Den Haag wordt er gewaarschuwd voor drugs die wordt opgestuurd naar niets vermoedende bewoners. Zij krijgen dan soft- en/of harddrugs thuisgestuurd.
Koolmonoxide vergiftiging door waterpijp
In veel shishalounges is het koolmonoxide gehalte veel te hoog. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid en kan leiden tot een vergiftiging.
Game-limiet voor kinderen
China heeft sinds kort een game-limiet voor kinderen ingesteld waarbij zij niet langer dan een uur per dag tegen monsters mogen vechten en oorlog mogen voeren.
Kindercasino's: Alles is gericht op het winnen
De grootste speelhal van de Benelux staat in Utrecht. De bezoekers zijn jong, en dat baart politici en verslavingsdeskundigen zorgen. ,,Kinderen worden gewoon opgeleid tot gokker.''
XTC niet zo onschuldig
Het trimbos instituut heeft in opdracht van het VWS onderzoeken gedaan naar werking/ effecten van XTC.
Hoe gaat u het gesprek aan met uw kind over lachgas?
Het gebruik van lachgas is populair onder kinderen en jongeren. De politie treft steeds vaker grote aantallen gebruikte patronen aan. Ook neemt de verkoop en het gebruik van lachgasballonnen toe. Het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen. Jongeren denken daarom dat lachgas volkomen veilig is. Maar er zijn wel degelijk gezondheidsrisico's.
Tijd voor mij
De online training voor kopp/kvo jongeren.
Cyberwerkplaats
In Rotterdam opent deze zomer de eerste Nederlandse cyberwerkplaats. Het motto ; "Hack je gek en verdien een werkplek"
Nieuwe, gevaarlijke trend: het injecteren van speed
Er is een gevaarlijke nieuwe trend onder GHB- en speedgebruikers in West-Brabant. Zij injecteren de speed steeds vaker. Naar schatting gaat het om een groep van 150 gebruikers.
Invalshoeken verslaving
Hoe ontstaat verslaving nu eigenlijk?
kopp/kvo groepen Youz
In het voorjaar van 2017 starten er weer verschillende kopp/kvo groepen bij Youz.
4-FA vanaf 1 april op opiumlijst
Dit betekend dat bezit, handel en productie vanaf dat moment illegaal is.
Blowverbod op straat
Per 1 maart 2017 geldt in de gemeente Rotterdam een blowverbod op straat. Dit betekent dat er niet meer geblowd mag worden op openbare plekken en dat de politie hierop gaat handhaven.
Zorgen om jong en intensief gebruik lachgas
Lachgas is als roesmiddel erg populair in het uitgaansleven. Het Trimbos Instituut is daarom een onderzoek gestart naar lachgas. De onderzoekers maken zich zorgen om jonge en intensieve gebruikers, maar hebben geen duidelijk beeld wie dit precies zijn.
KOPP KVO groepen weer van start
Afgelopen week is de KOPP KVO groep voor 12-15 jaar weer van start gegaan. In april start de groep voor 16+. De KOPP KVO groep is een groep voor kinderen van ouders met psychiatrische problematiek (KOPP) en/of kinderen van verslaafde ouders (KVO).
Denk na joh
Er is een nieuwe website met informatie over middelengebruik voor zowel ouders en jongeren.
Lachgas: hoe zit het nou precies?
De laatste tijd is lachgas weer veel in de media. Verschillende berichten geven verschillende informatie. Volgens het ene bericht is lachgas heel schadelijke en volgens het andere valt het allemaal wel mee. Hoe zit dit nu precies?
Waarom blowen zo slecht is voor het puberbrein
Kan geen kwaad, een jointje roken? Voor pubers wel, zo concludeert een Nederlandse onderzoeker. Zelfs als je maar één keer per week blowt, heb je al meer risico op blijvende veranderingen in je brein – en op schizofrenie.
Red Alert App Uitgaansdrugs
Sinds kort is de Red Alert App beschikbaar voor uitgaansdrugs. In de app kunnen gebruikers van uitgaansdrugs zien welke ecstasypillen er bij het Trimbos-instituut bekend zijn die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen.
Verdubbeling comazuipers
Ten opzichte van 2006 is het aantal jongeren wat per jaar in het ziekenhuis terecht komt met een alcoholvergiftiging verdubbeld
Trimbos Instituut waarschuwt voor dodelijke xtc-pil
Afgelopen week is er een levensgevaarlijke pil aangeleverd bij een van de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), die als XTC was verkocht. De pil bevat een zeer hoge dosis PMMA. Het Trimbos-instituut geeft daarom een ‘red alert’ af.
Fabels en feiten XTC
Het trimbos instituut heeft afgelopen week een mooie factsheet gemaakt over de feiten en fabels rondom XTC gebruik
Alcoholmisbruik
De Franse dienst voor preventie heeft een idee tot in de puntjes uitgewerkt.
Nix zonder ID themaweek goed gelopen
9,10 en 11 oktober ging ons nix zonder ID team op pad door de straten van Rotterdam.
Kopp/kvo op Goeree - Overflakkee
Na het grote succes van de kopp/kvo groepen van Youz in Rotterdam en Spijkenisse starten we eind oktober een groep op Goeree - Overflakkee.
Start Kopp/Kvo groepen september 2016
Youz start in september met 3 groepen voor kopp/kvo jongeren. 1 voor 12-15 in Rotterdam, 1 voor 12-15 in Spijkenisse en 1 voor 16-23 in Rotterdam. Kijk hier voor data en tijdstippen
Flakka in Nederland?
Afgelopen week verschenen er verschillende berichten in de krant over het stimulerende middel Flakka. Het trimbosinstituut schreef vanochtend een stukje in het nrc hierover.
Vacature jongeren 17-22 jaar
Voor twee van onze projecten zijn we op zoek naar jongeren 17-22.
Peukie? Nou... nee
Er zijn zat redenen om niet te roken. Vlogger Dylan Haegens zet de 10 belangrijkste redenen nog even op een rij.
Hoe gezond zijn de jongeren van Rotterdam.
Vanuit het onderzoek uit 2015.
Landelijke erkenning voor het preventieprogramma Samen Slagen
De afgelopen jaren heeft Youz, afdeling Vroegsignalering & Geïndiceerde preventie, in samenwerking met Gemeente Rotterdam en het Horizon Schreuder College een methodiek opgezet om middelengebruik op het VSO cluster 4 aan te pakken. Deze methodiek, genaamd Samen Slagen, is mei 2016 erkend door de erkenningscommissie als ‘Goed onderbouwd’. Dit betekend dat Samen Slagen als erkende interventie in de landelijke databank Effectieve Jeugdinterventies staat beschreven.
Trimbos: drinken, roken, blowen neemt af, lachgas zorgenkindje
Jongeren tussen de 12 en 16 jaar roken, drinken en blowen steeds minder. Het gebruik daalt al jaren, de trend zette ook in 2015 door. Het Trimbos Instituut, dat iedere vier jaar een groot onderzoek uitbrengt naar het gebruik van drugs, alcohol en tabak, waarschuwt wel voor nieuwe verleidingen, zoals lachgas en de e-sigaret.
Meer ongelukken met legale designerdrug
Vanmorgen stond er nogmaals een stukje in het AD over de designerdrug 4FA.
Hoe overleef ik een festival (Rode kruis)
Het rode kruis is gestart met de campagne Hoe overleef ik een festival.
Verslaving bij verstandelijk beperkte jongeren onderbelicht
Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) gebruiken relatief vaak overmatig alcohol en drugs, maar krijgen niet de zorg die zij nodig hebben. Dat stelt de landelijk werkende zorgorganisator Pluryn.
Verband tussen online marketing en alcoholgebruik jongeren
Jongeren zitten steeds vaker op internet en kijken minder tv. De alcoholindustrie weet de jongeren online heel goed te bereiken. Een onlangs gepubliceerde studie toont de invloed aan van online alcoholmarketing op het drinkgedrag van minderjarigen.
Nieuwe regels over tabak
Sinds 20 mei 2016 zijn er nieuwe regels voor tabak- en rookwaren. Verpakkingen gaan er dan anders uitzien. Ook komt er voor e-sigaretten en navulverpakkingen een leeftijdsgrens van 18 jaar en een reclameverbod.
Themaweek NIX zonder ID
Van 8 tot 14 september 2016
Nieuwe drug vervangt de 'zware' XTC-pil
Xtc wordt steeds sterker, dus nemen steeds meer gebruikers hun toevlucht tot een middel dat er veel op lijkt: 4FA. Oftewel: xtc-light.
1 op de 10 jongens mogelijk gameverslaafd
Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van een gameverslaving. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht concluderen dat na het ondervragen van bijna 2000 jongeren.
Aantal ziekenhuisopnames van jongeren vanwege alcoholgebruik in 2015 opnieuw toegenomen
In 2015 zijn er 931 jongeren onder de 18 jaar opgenomen in een ziekenhuis als gevolg van alcoholgebruik. Vergeleken met 2014 betekent dit een toename van 19% (totaal 783 in 2014).
NIX 18 in 2016
Ook in 2016 zal NIX 18 weer volop in de media aanwezig zijn. De bekende TV spotjes worden weer uitgezonden en er zal weer aandacht zijn voor 'NIX zonder ID'.
Rookverbod voor kinderen van na 2017
Mensen die na 1 januari 2017 geboren worden, zouden nooit een sigaret moeten opsteken. Stichting Eindspel Tabak pleit voor een volledig rookverbod voor de aankomende generatie.
Celebrate Safe!
Feesten is leuk, maar het is nooit helemaal zonder risico's. Celebrate Safe is een platform met tips en betrouwbare informatie over bewust en veilig feesten.
Campagne XTCFACTS.nl
SIRE heeft een nieuwe campagne gestart: XTC FACTS. Het gebruik van XTC is de afgelopen jaren toegenomen. Maar een meerderheid van de gebruikers is niet goed op de hoogte van de werking en effecten van XTC. Wat weet jij over XTC?
Nieuwe video's over gamen
Is gamen schadelijk? Wat zijn de grootste misverstanden over gamen? Wat kun je doen om problematisch gamen te voorkomen? Deze en andere veel gestelde vragen worden in negen korte nieuwe videoclips beantwoord door deskundigen en ex-gamers.
Gameverslaafd
In aflevering 6 van het programma 'Verslaafd!' wordt het verhaal laten zien van Victor die gameverslaafd is. Het is duidelijk dat gamen ook een heftige verslaving kan zijn!
Eigenlijk best gek, he?
Er zijn meer plekken waar je sigaretten kan kopen dan brood. Eigenlijk best gek, he? Niemand wil dat zijn kind later gaat roken. Maar zolang wij sigaretten normaal vinden, vinden zij dat ook!
Nieuwsbrief Puber & Co
Twee keer per jaar wordt vanuit Puber & Co een nieuwsbrief verzonden. Vandaag staat nummer 2 online!
Stoppen met roken?
De december maand is weer begonnen en 1 januari komt dichter bij. Wellicht een goed moment om te stoppen met roken. Bekijk de website www.nustoppenmetroken.nl voor tips!
Infographic over alcohol
Bekijk onze nieuwe infographic: 5 dingen die jij moet weten over alcohol!
Opvoedtip van de week
'Geef zelf het goede voorbeeld'. Het klinkt misschien cliché, maar als het gaat om middelengebruik is een voorbeeldfunctie erg belangrijk. Dit geldt ook voor telefoon- en internetgebruik.
kinderen van ouders met verslaving/ psychiatrie
We noemen deze kinderen kvo of kopp kinderen. Youz bied voor jongeren van 12-24 jaar een groep die deze kinderen helpt in het omgaan met de problemen rondom de ouder(s). Hier een kort verslagje van de groep die nu bezig is.
STOPTOBER!
De maand oktober niet roken. Doe jij ook mee? Het kan nog steeds! Wil je tips en steun van andere deelnemers? Schrijf je dan in!
Zuiptaks moet elende door drank vergoeden
Een zogenoemde zuiptaks moet alle kosten die worden gemaakt vanwege drankmisbruik en –ongelukken vergoeden.
Preventie van alcohol-, tabaks-, en drugsgebruik onder studenten
Studenten in het MBO, HBO en WO gebruiken relatief veel alcohol, tabak en drugs. Dat heeft te maken met de leeftijdscategorie waarin deze jongeren zich bevinden. Het Trimbos Instituut heeft onderzoek gedaan naar de inzet van preventieve interventies voor deze doelgroep.
Gebruik smartphone houdt cyperpesten in de hand
Het op jonge leeftijd gebruiken van een smartphone is een van de oorzaken dat cyberpesten nog steeds een probleem is.
Ervaringen van jongeren over de KOPP/KVO groepen van Youz
Flyers en berichten genoeg over de KOPP/KVO groepen van Youz. De doelen en inhoud wordt netjes beschreven maar wat vinden de deelnemende jongeren er eigenlijk van?
Zelf betalen na coma zuipen
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de Nederlanders vind dat jongeren zelf moeten mee betalen als zij door hun alcoholgebruik bij de eerste hulp terecht komen.
Nieuwsbrief Puber & Co
Heeft u de nieuwsbrief van Puber & Co al gelezen?
NIX18 - Ook op vakantie!
De vakantieperiode is weer begonnen! Zon, zee en... zuipen? Maak ook voor de vakantieperiode de afspraak: NIX18!
Ongeboren kind eerder tijdens de zwangerschap onder toezicht
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wil dat er meer gedwongen hulp is voor zwangere vrouwen. Ze moeten dan verplicht stoppen met roken en alcohol laten staan.
Jaarbericht DIMS 2014
Het Jaarbericht 2014 van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) is verschenen. Dit bericht is bedoeld voor beleidsmakers en andere geïnteresseerden, die snel inzicht willen krijgen in de stand van zaken op de Nederlandse markt van (met name) partydrugs.
Vervolg aanpak Drugs & Alcohol in Rotterdam
De afgelopen jaren heeft de gemeente Rotterdam ingezet op vermindering van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. De komende jaren zal meer worden ingezet op handhaving van de Drank en Horecawet.
Gezocht: Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen
Kent u jongeren tussen de 12 en 23 jaar die opgroeien in een gezin waar één of beide ouders psychische of verslavingsproblemen heeft? De kopp/kvo groep is er voor hen!
Lachgas
De afgelopen tijd is lachgas een aantal keer in het nieuws geweest. Wat is lachgas nu eigenlijk en wat zijn de risico's'?
Chantage na sexting zorgt voor psychische problemen
Seksueel getinte berichten versturen, oftewel sexting, is niet zo onschuldig als veel puber denken. Chantage na sexting kan een traumatische ervaring zijn en voor psychische problemen zorgen.
Gametrailer: Verbouw tabak en maak kinderen verslaafd
De trailer van het nieuwe computerspel start met de slagzin: 'Tobacco Tycoon. Het meest verslavende spel ooit.' Een game waarin je zo schadelijk en verslavend mogelijke tabak verbouwt, en die verkoopt aan kinderen. Doel van het spel: onmetelijk rijk worden.
Tabaksindustrie Québec krijgt recordboete: 11,3 miljard euro
Drie grote sigarettenfabrikanten uit Canada moeten een schadevergoeding van 15,5 miljard Canadese dollar (11,3 miljard euro) betalen aan meer dan een miljoen tabak slachtoffers uit Québec.
KOPP KVO groep voor 12-15 jaar in mei van start
Kent u kinderen waarvan één van de ouders psychische problemen of een verslaving heeft? En willen zij daar graag wat ondersteuning bij? Geef hen dan op voor de KOPP KVO groep van Youz.
Ouders zijn er duidelijk over: niet roken & niet drinken voor kinderen
Steeds meer ouders weten dat ook kleine hoeveelheden tabak of alcohol schadelijk is voor kinderen en vinden NIX18 dan ook een goed idee.
Een op de vijf rijdt soms met te veel alcohol
Eén op de vijf automobilisten stapt wel eens met te veel drank op achter het stuur. Ook vindt één op de vijf automobilisten dat het eigen rijgedrag pas wordt beïnvloed na vier of meer glazen alcohol. De richtlijn ligt op 1 à 2 glazen.
Percentage wekelijks drinkende jeugd is gehalveerd
Er komen veel verschillende berichten over drinkende jeugd in Nederland. Maar dit is en positief bericht! Het aantal jongeren dat wekelijks drinkt in Nederland is gehalveerd.
Stijging comazuipers Zuid-Holland Zuid
Het aantal alcoholvergiftigingen in de regio Zuid-Holland Zuid is het afgelopen jaar gestegen van 202 naar 277 personen. Met name jongeren van 14 tot 19 jaar vormen de grootste groep.
Bezorgdheid over XTC-gebruik jeugd
Het lijkt er op dat jongeren het steeds normaler vinden om XTC en andere partydrugs te gebruiken. Uit een rapport van het Trimbos-instituut blijkt dat de partydrugs al een paar jaar aan een opmars bezig zijn.
Illegaal gokken in cafés levert miljoenen op
In horecazaken wordt jaarlijks voor miljoenen euro's illegaal gegokt. In cafés in het hele land staan computers waarmee op sportwedstrijden kan worden gewed, zogenoemde gokzuilen, maar dat mag niet.
Feestdagen van NIX
De feestdagen zijn weer in aantocht. Gezelligheid. En daarbij hoort minstens goede wijn, bier en champagne. Of toch niet? Voor jongeren tot 18 jaar is het normaal om niet te drinken en te roken. Ook bij het kerstdiner en oudejaarsavond.
Rookgewoonten in Nederland
Het Trimbos instituut heeft feiten en cijfers gepubliceerd in de vorm van een infographic, over de rookgewoonten in Nederland.
J/M Special over alcohol en roken
In deze special vindt u o.a. tips en informatie voor ‘Ouders van Nix’: hoe vertel ik het mijn kind dat hij niet mag drinken? Hoe voorkom ik dat hij gaat roken? Wat als mijn kind toch drinkt?
Rook van joint net zo schadelijk voor aderen als sigaret
Het meeroken van joints is net zo schadelijk voor de bloedvaten als het meeroken van gewone sigaretten. De resultaten laten zien dat de bloedvaten een half uur na blootstelling aan de marijuanarook 70 procent minder goed functioneerden.
Geelzucht? Nee, vijf blikjes energiedrank per dag
Kinderartsen pleiten voor een verbod op energiedrankjes voor kinderen onder de 13 jaar. Zij zien steeds vaker jonge patiënten die klachten hebben door de drankjes.
Hoeveelheid mdma-gehalte in xtc steeds hoger
Bevatten xtc-pillen in 2008 nog zo'n 80 milligram mdma, nu ligt het gemiddelde rond de 135 milligram, zegt Daan van den Gouwe van het Trimbos-instituut. Het hogere gehalte mdma verhoogt niet het overgelukkige gevoel bij de gebruiker, maar kan wel sneller leiden tot oververhitting.
Jongeren onder de 18 komen makkelijk aan alcohol
Driekwart jaar na de invoering van de nieuwe alcoholleeftijd, krijgt nog steeds ruim vijftig procent van de jeugd jonger dan 18 jaar alcohol mee in supermarkten, cafés en slijterijen. Dit blijkt uit meer dan vijfhonderd bezoeken van Bureau Horeca Bijzondere Wetten aan alcohol verstrekpunten in het hele land.
Overbeschermde puber drinkt vaak meer alcohol
Opvoeding, zelfcontrole, agressief gedrag, alcoholgebruik door vrienden en verschillende sociaal-demografische kenmerken zijn voorspellend voor alcoholgebruik door jongeren. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Leenke Visser van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Jongeren beginnen later met alcohol drinken en roken
Jongeren beginnen later met het drinken van alcohol. In 2003 had 71 procent van de jongeren onder de 12 jaar weleens alcohol gedronken, vorig jaar was dit 17 procent.
Beetje alcohol toch niet goed voor uw hart?
Ook een klein beetje alcohol is slecht voor het hart. Een grote literatuurstudie laat zien dat ook voor lichte tot matige drinkers het verminderen van de alcoholconsumptie beter is voor uw hart.
Leestip: hoe om te gaan met een eigenwijze puber?
Het centrum voor jeugd en gezin heeft op de websites verschillende opvoedtips hoe om te gaan met eigenwijze pubers en met de puberteit.
Hersenen en alcohol
Welk effect heeft alcohol op je hersenen? Schooltv heeft een filmpje gemaakt over de weg die alcohol in je lichaam aflegt en over de effecten en risico's die het gevolg zijn van het drinken van alcohol.
Doe even Normaal: nieuwe televisieserie over psychische aandoeningen
Filmproductiehuis Interakt heeft een tiendelige tv-serie gemaakt over mensen met een psychische aandoening. De serie Doe even Normaal wordt vanaf maandag 18 augustus uitgezonden op Nederland 2.
XTC en water: een (potentieel) dodelijke combinatie
Festivals schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. Zo komen er deze zomer festivals als ‘Rotterdam Outdoor’ en ‘Vestival’ bij, en bestaan er momenteel bijna 700. Met de toename van het aantal festivals lijkt ook het drugsgebruik te zijn meegegroeid onder jongeren.
Jongerenbrein neemt meer risico en sterker gestuurd door sociale context
Het nemen van risico’s en een zucht naar sensatie zijn kenmerkend voor kinderen in de pubertijd. De sociale context speelt hierin een belangrijke rol. De Leidse psychologe Barbara Braams en haar collega’s onderzochten de ontwikkeling van het beloningscentrum in het brein van adolescenten. Dat meldt de Universiteit Leiden.
Schippers laakt illegale pillen in examentijd
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt het onwenselijk dat nogal wat jongeren medicijnen slikken om examenperiodes door te komen terwijl die middelen daar niet voor bedoeld zijn. Bovendien zijn ze waarschijnlijk illegaal gekocht, onder meer via internet.
Pubers (en hun ouders) leren omgaan met woede
Hoe communiceert u met een (boze) puber? Het boek ‘Pubervulkanen’ van Warwick Pudney en Éliane Whitehouse biedt een praktische gids voor ouders en jongeren om met die boosheid en woede te leren omgaan.
Mentholsigaret zet jongeren aan tot meer roken
Welk effect heeft roken van mentholsigaretten op het rookgedrag van jongeren? Canadese onderzoekers van de Universiteit van Waterloo hebben onderzoek verricht onder jongeren van 10 tot 12 jaar.
Alsof de muren ademen
Wat speelt er onder Leidse studenten? Mare heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik onder Leidse studenten. Neemt het gebruik toe of zijn studenten eerlijker?
Speed, coke en pillen: wat doe je als je kind verslaafd raakt?
De leugens. Het manipuleren. Therapeuten die zeggen dat je je zoon als een verslaafde moet beschouwen. En hij ís verslaafd - maar hij is óók je kind. Wat doe je als je kind verslaafd is? Lees een aangrijpend verhaal in Trouw.
Computer herkent bingedrinkende tieners
Een onderzoeksteam leerde een computer om risico-indicatoren voor bingedrinken en alcoholmisbruik op te sporen bij tieners, voor ze echt de fout ingaan. Het is al meerdere malen uit onderzoek gebleken: wie te jong te veel alcohol begint te drinken, loopt een groter risico op een verslaving.
Iets meer comazuipers ondanks hogere minimumleeftijd alcohol
Het aantal comazuipers is het afgelopen jaar toegenomen, terwijl er in 2012 nog sprake was van een bescheiden daling. Onderzoekers vermoeden dat de verhoging van de minimumleeftijd dat jongeren alcohol mogen kopen één van de oorzaken is.
Scholieren grijpen naar Ritalin, de nieuwe Dextro Energy
Examenkandidaten lijken steeds makkelijker naar het middel Ritalin te grijpen. Voor een groeiend aantal studenten geldt het adhd-medicijn als een 'wondermiddel' dat de concentratie een oppepper geeft.
Beeld van typische drinker beïnvloedt alcoholgebruik
Jongens drinken gemiddeld minder als zij een positief beeld hebben van het type leeftijdgenoot dat niet of matig drinkt. Dat blijkt uit onderzoek van Hanneke Teunissen, die op 11 april promoveert aan de Radboud Universiteit.
Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk
Dat frequent gebruik van cannabis de hersenen kan beschadigen, was al bekend. Maar ook jonge gebruikers die zich maar af en toe aan een jointje bezondigen, kunnen daar al negatieve gevolgen van ondervinden.
Landelijke dag tegen pesten
Dag tegen Pesten Op zaterdag 19 april 2014 is het de landelijke Dag tegen het (online) Pesten. Op deze dag wordt stilgestaan bij wat pesten op internet teweeg brengt.
Negenjarig meisje in ziekenhuis na drankspel
De 9-jarige Rhiannon Scully uit het Britse Leadgate is in een ziekenhuis opgenomen nadat ze een mix van vodka en whisky had gedronken.
Film: Grenzen aan Drugs en Alcohol
In dit filmpje wordt uitgelegd wat de unieke aanpak is van Gemeente Rotterdam met betrekking tot jongeren en drugs en alcohol.
Minder blowen, maar niet op ROC
In Rotterdam drinken en blowen jongeren een stuk minder dan vier jaar geleden. Het alcohol- en drugsgebruik in die groep is de afgelopen jaren gehalveerd, blijkt uit een onderzoek van de gemeente. Opvallend is dat ROC-leerlingen juist vaker naar een biertje of joint grijpen.
Strengere EU-regels moeten roken ontmoedigen
Strengere Europese regels voor de verkoop en marketing van sigaretten moeten jongeren ontmoedigen om te gaan roken. Woensdag stemde het Europees Parlement in met een eerder bereikt akkoord hierover met de EU-lidstaten. Tabaksproducten moeten er uitzien en smaken als tabaksproducten, zo klinkt het.
Stoppen met roken goed voor geestelijke gezondheid
Na het stoppen met roken hebben mensen een betere stemming. Dat blijkt uit het bestuderen van 26 verschillende onderzoeken naar de geestelijke gezondheid voor en na het stoppen met roken.
'Hoge leeftijdsgrens voor alcohol heeft positieve effecten'
Een verhoging van de leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcohol, zoals onlangs in Nederland is doorgevoerd, heeft vele positieve effecten. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.
Project 'Alcoholvrije scholen inspireren' is van start gegaan
Sinds 1 januari 2014 is de leeftijd waarop alcohol verkocht mag worden verhoogd van 16 naar 18 jaar. Ook voor het in bezit hebben van alcohol in voor het publiek toegankelijke ruimtes geldt deze leeftijdgrens. Een belangrijke aanleiding om het alcoholbeleid van middelbare scholen aan te passen. Tijdens het project 'Alcoholvrije Scholen Inspireren' geven scholen die al langere tijd een alcoholvrij beleid voeren advies aan scholen die deze stap nog niet gezet hebben.
Aantal verslaafde jonge gamers stijgt
(Novum) - Het aantal jonge gamers dat hulp zoekt bij een kliniek omdat ze verslaafd zijn aan computerspelletjes is de afgelopen twee jaar met 66 procent gestegen. Dat meldt de NOS zondagavond na een rondgang langs acht verslavingsinstellingen. De gamers zijn bovendien jonger, en hun verslaving is zwaarder.
Onderzoek: kinderen kunnen eerder gamen dan veters strikken
Moeten wij ons zorgen maken als blijkt dat wereldwijd meer kinderen een smartphone kunnen bedienen dan in staat zijn hun eigen naam te schrijven? Of dat ze eerder in staat zijn een browser op een computer te openen dan hun eigen veters te strikken?
13 februari: 'Verslaafd aan Jou' dag
De derde Verslaafd aan Jou dag staat in het teken van ouders met een verslaafd kind. Ouders worstelen vaak jarenlang met gevoelens van schuld, schaamte en machteloosheid. Voor de verslaafde die wil stoppen, is er hulp. Maar wat voor steun is er eigenlijk voor de ouders? Op 13 februari biedt de Verslaafd aan Jou dag een chat, acties op Facebook en inloopavonden bij (zelf)hulporganisaties.
Driekwart ouders heeft geregeld opvoedvragen
Gemiddeld driekwart van de ouders met thuiswonende kinderen heeft regelmatig vragen over opvoeden, opgroeien of de gezondheid van de kinderen. Dat blijkt uit het Opvoed- en Opgroei-onderzoek onder ruim twaalfhonderd ouders en opvoeders door opiniepeiler Maurice de Hond.
Roken is aanstekelijk
De filmkeuring zou een grote rol kunnen spelen bij het voorkomen dat roken glamour heeft. Je zou films waarin gerookt wordt 'alleen geschikt voor volwassenen' kunnen verklaren. Tieners zijn nu eenmaal erg gevoelig voor de beelden in films en ze nemen maar al te vaak het gedrag van hun helden over.
Onderzoek ministerie: jongeren kunnen online makkelijk alcohol kopen
Onlineverkopers van alcohol controleren vrijwel nooit de leeftijd van de kopers. Minderjarigen kunnen daardoor gemakkelijk aan alcohol komen. Dat blijkt uit een onderzoek met 15-jarige mysteryshoppers in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het rapport wordt aan het eind van de middag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Mag jij een biertje? Vijf vragen over de alcoholwet
Het café van zanger Henk Westbroek in Utrecht is op de bon geslingerd omdat een loktiener een wijntje wist te bestellen. Het is sinds 1 januari namelijk verboden om alcohol te verkopen aan personen jonger dan 18 jaar. Wat houdt de nieuwe alcoholwet precies in?
Zorgen om aan energiedrankjes verslaafde jongeren
Medisch specialisten, tandartsen en voedingsdeskundigen vinden het zorgelijk dat steeds meer jongeren verslaafd zijn aan energiedrankjes.
Les over 'normaal gedrag' voor jongeren
Ambulancepersoneel belagen, leraren pesten of conducteurs bedreigen. Het gebeurt vrijwel iedere dag. Het respect voor mensen met dit soort beroepen is soms ver te zoeken, vindt HALT, dat jongeren alternatieve straffen oplegt.
'Waarom doen we niets aan de gameverslaving van tieners?'
Na het alcohol- en tabaksverbod voor tieners zou een hardere aanpak van gameverslaving niet misstaan. 'Gamen' maakt meer kapot dan je lief is, schrijft Ferry Haan.
Terugkijken: in De School zie je hoe zestienjarigen echt zijn
Meer dan honderd middelbare scholen benaderde BNN voor een nieuwe realityserie. Alleen het Jan Arenstz in Alkmaar zei ‘ja’. En zo volgden veertig onbemande camera’s de 4 havo-leerlingen van de Alkmaarse school, in de acht weken voor de afgelopen zomervakantie.
"Jongere koopt probleemloos drank"
Jongeren van 16 en 17 kunnen ondanks het deze week ingestelde alcoholverbod probleemloos aan drank komen. Dat stelt het AD na een steekproef in Utrechtse winkels en cafés.
Overmorgen NIX18
Op 1 januari 2014 gaat de minimumleeftijd voor de verkoop van tabak en voor de verkoop en het bezit van alcohol van 16 naar 18 jaar. Hiermee komt er 1 duidelijke leeftijdsgrens voor tabak en alcohol.
Verbijstering over advertentie rehab-party discotheek
De grote Rehab Champagne Party van de Rotterdamse Hollywood Music Hall roept tieners op tot een drankgelag voordat de leeftijd waarop je mag drinken wordt verhoogd naar 18 jaar. Organisaties voor alcoholpreventie staan perplex.
„Love drug” xtc is razend populair, maar ook razend gevaarlijk
Wie man is, autochtoon, tussen de 20 en 24 jaar oud en liefhebber van houseparty’s, is waarschijnlijk ook een xtc-gebruiker.
EU neemt e-sigaret en mentholsmaak in vizier
De Europese Unie neemt de elektronische sigaret (e-sigaret) in het vizier. De nepsigaret gaat onder de regels voor medicijnen of tabaksproducten vallen. Daarnaast zou menthol in sigaretten vanaf 2020 verboden moeten worden.
'Blowen steeds meer een jongensding'
Het verschil in wietgebruik tussen meisjes en jongens is de afgelopen tien jaar alleen maar groter geworden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht uit een onderzoek onder 15-jarigen.
De NIX18-campagne
Ken jij NIX18 al? Heel Nederland is het er over eens, onder de 18 moet je gewoon niet roken en drinken. Daarom hebben we een afspraak: de afspraak van NIX.
Kamer wil verbod op verkoop elektronische sigaret onder 18 jaar
De Partij van de Arbeid wil een verbod van de verkoop van elektronische sigaretten aan jongeren jonger dan 18 jaar. De VVD laat weten het voorstel te steunen, waarmee er een meerderheid is in de Tweede Kamer voor het plan.
GHB-gebruikers belanden vaker in ziekenhuis
Het aantal mensen dat na gebruik van de partydrug GHB bij de eerste hulp van een ziekenhuis terechtkomt, stijgt zorgwekkend.
'60 procent van uitgaande jongeren gebruikt xtc'
Van de jongeren tussen de 20 en 24 die gaan stappen, gebruikte 60 procent het afgelopen jaar ten minste één keer xtc.
Alcoholproblematiek jongeren sterk toegenomen
Het aantal jongeren dat wegens alcoholproblemen in het ziekenhuis belandt is in tien jaar tijd verviervoudigd. Dat meldt Nu.nl op basis van cijfers van het Trimbos-instituut.
RIVM waarschuwt voor e-sigaret
De elektronische sigaret en de shishapen die nicotine bevatten zijn volgens het RIVM verslavend en kunnen zeer giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten. Staatssecretaris Van Rijn neemt aanvullende maatregelen en wacht niet op Europese regels over de e-sigaret.
Nieuwsbrief - Puber en co ouders- november
De online nieuwsbrief van Puber en Co voor ouders is uit. In deze nieuwsbrief o.a.: ‘Alcohol en sporten gaat niet samen’, ‘Broers en zussen van Youz patiënten’ en ‘Een kijkje op de polikliniek van Youz’.
"Meisjes in de stad gebruiken vaker alcohol en drugs"
Meisjes die opgroeien in een verstedelijkte omgeving in Slowakije gebruiken vaker alcohol en drugs dan meisjes die niet in zo’n verstedelijkte omgeving opgroeien. Dat concludeert Lukáš Pitel in zijn promotieonderzoek.
Een veilig uitgaansklimaat met de Tafel van 12
Overmatig drank- en drugsgebruik, agressie en vaak ook geweld of mishandelingen. Menig uitgaansgebied staat voor de uitdaging om deze problemen het hoofd te bieden. Niet alleen de aanpak van de objectieve veiligheid is dan van belang, maar ook de subjectieve kant ervan verdient serieuze aandacht.
Verbod roken onder 18 definitief
Jongeren van 16 en 17 jaar hebben nog maar een paar weken de kans om sigaretten of shag te kopen. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van het kabinet om vanaf 1 januari 2014 de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar.
Leeftijd softdrugsgebruikers daalt
In 2011 zijn de ‘Discussienota aanpak alcohol en drugs 2011-2014’ en het daarbij behorende uitvoeringsprogramma vastgesteld. Naar aanleiding van de invoering van de wietpas is aansluitend daaraan een plan van aanpak ‘Aanpak harddrugs gemeente Goes’ opgesteld.
Geen alcohol in de kantine met de Sportcode
Alcohol en sport gaan niet samen. En al helemaal niet als het om minderjarigen gaat. Toch is alcohol in kantines van sportverenigingen vaak eerder regel dan uitzondering. Uit onderzoek bleek dat slechts tien procent van de sportverenigingen in Rotterdam het eigen alcoholbeleid naleeft.
NIX18: drink niet voor je 18e
Het is bijna zover: vanaf 1 januari mogen jongeren onder de 18 geen alcohol meer drinken. Om jongeren ervan te weerhouden te drinken is er een grote campagne bedacht: NIX18. Bekende Nederlanders moeten duidelijk gaan maken dat de leeftijd omhoog gaat en wat de boetes zijn als je toch drank koopt onder de 18. Dat meldt het Nederlands Dagblad. Bronnen bevestigen de berichtgeving tegenover de NOS.
Alcoholgebruik pubers beschadigt geheugen
Alcoholgebruik in de puberteit kan permanente schade toebrengen aan hersenprocessen, met name het ruimtelijk geheugen. Jelta Wouda heeft dit voor het eerst bewezen bij proefdieren in zijn promotieonderzoek, dat hij verdedigt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Voorkom problemen en scheid verkoop alcohol en tabak in supermarkten
De handhaving van het verbod op verkoop van alcohol en tabak aan minderjarigen levert in toenemende mate problemen op voor de caissières in de supermarkten.
Jongeren in sportclubs drinken dubbel zo veel als anderen
Jongeren die aan sport doen, drinken dubbel zoveel als hun leeftijdsgenoten die niet in een sportclub zitten. Vooral groepsdruk en het voorbeeld van de ouders aan de zijlijn liggen aan de basis. Dat besluiten Het Nieuwsblad en De Standaard uit cijfers van kindergastro-enteroloog Thierry Devreker (UZ Brussel).
GTA V net zo erg als drugs en sigaretten
Column: We kunnen niet langer wegkijken terwijl game-verslaving onze maatschappij ontwricht, betoogt columnist Maarten Reijnders.
Website helpt geschillen passend onderwijs oplossen
Er is een nieuwe website gelanceerd voor het oplossen van geschillen bij de invoering van passend onderwijs. Daar kunnen ouders, schoolbesturen, leerkrachten, gemeenten en samenwerkingsverbanden terecht als ze het niet eens worden over de invulling van extra ondersteuning voor leerlingen.
'Katy Perry en anderen zetten jongeren aan tot drinken'
Popmuziek waarin alcohol bezongen wordt, verheerlijkt alcoholconsumptie bij tieners en zet aan tot overmatig drinken, dat beweren Britse onderzoekers althans.Wetenschappers aan de John Moores Universiteit in Liverpool ontdekte dat artiesten de laatste 40 jaar aanzienlijk meer over alcohol zingen.
Van Rijn wil hogere boetes bij sigarettenverkoop
Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) is van plan winkeliers die tabak verkopen aan jongeren onder de 18 jaar hoger te beboeten.
'Jongeren gestrest door teveel aan keuzes'
De vraag naar psychische hulp onder jongeren neemt steeds verder toe. Veel jongeren raken gestrest door de veelheid aan keuzes die zij moeten maken. Dat stellen deskundigen vandaag in het AD.
'Comazuipen treft jonge vrouwen het hardst'
De hersenen van jonge vrouwen lijken gevoeliger voor alcoholmisbruik dan het brein van jonge mannen. Dat schrijft de Volkskrant.
Brussel voert strijd op tegen designerdrugs
De Europese Commissie wil haar strijd tegen zogenoemde designerdrugs of legal highs opvoeren. Het gaat om chemische roesmiddelen die steeds iets van samenstelling kunnen veranderen en als alternatief gelden voor illegale drugs als cocaïne en ecstasy. Gevaarlijke bestanddelen worden in de toekomst sneller verboden voor consumenten.
Stress veroorzaakt frustraties bij pubers
Jongeren die stressvolle gebeurtenissen hebben meegemaakt zijn op 16-jarige leeftijd meer gefrustreerd dan als 11-jarige.
Nieuwsbrief Puber en Co - Ouders - September
De online nieuwsbrief van Puber en Co voor ouders is uit. Je kunt de nieuwe uitgave ook online vinden. In deze nieuwsbrief o.a.: ‘5 tips voor een knalfeest thuis', ‘Geen druppel alcohol tot je 18e' en ‘Ouders-voor-ouders’: homeparties’
'Cannabis veroorzaakt reeks allergieën'
Cannabisgebruik is mogelijk de oorzaak van een allergie voor onder meer citrusvruchten, bepaalde groenten, en misschien ook voor tabak en latex. Onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wijst daar opnieuw op. De oorzaak zou vooral zitten in de steeds krachtiger wordende planten, en een hoger gebruik.
Ouders van tieners gaan avondje stappen in Club GaGa
Ouders van tieners in de gemeente Molenwaard kunnen woensdag 2 oktober een avondje gaan stappen in Club GaGA in Kinderdijk, om een beeld te krijgen van het uitgaansleven van hun kinderen.
Cocaïne zorgt voor nieuwe hersenverbindingen
Cocaïne zorgt voor nieuwe hersenverbindingen Cocaïne legt hersenverbindingen aan die verslaving in de hand werken.
Rook- en drankverslaving houden elkaar in stand
Wie probeert te stoppen met roken, gaat beter niet op café. Wie wil stoppen met drinken natuurlijk ook niet - maar hij rookt ook beter niet. De twee verslavingen houden elkaar in stand, toont onderzoek aan.
Veel alcohol drinken als tiener vergroot kans op jongdementie
Mannen die veel alcohol drinken en drugs gebruiken in hun tienerjaren, hebben een groter risico om dementie te ontwikkelen voor ze 65 zijn. Dat toont een onderzoek aan de Zweedse universiteit van Umea aan.
Armoede stimuleert rookgedrag kinderen
Het Trimbos beschrijft de resultaten van de onderzoek van Duke University. Uit het onderzoek toont aan dat kinderen uit arme gezinnen sneller gaan roken dan kinderen uit meer welgestelde families. Kinderen uit arme gezinnen hebben vaak minder zelfcontrole.
Wat vind jij van de website Puber & Co?
Wat vind jij van de website Puber en Co? Kan je de informatie vinden die je zoekt? Welk rapportcijfer zou jij de website geven? En hoe kunnen we de website verbeteren? Geef je mening!
Waarom roken je meer doet verlangen naar alcohol
Benieuwd waarom roken je meer doet verlangen naar alcohol? Als je aan het roken bent, krijg je nog meer zin in alcohol, en omgekeerd.
'Meeste kinderen voelen zich veilig op school'
Het overgrote deel van de leerlingen en het onderwijspersoneel voelt zich veilig op school. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor, een overzicht van de sociale veiligheid op scholen.
Alcoholverkoop bij tankstation definitief verboden
Bij tankstations mag definitief geen alcohol worden verkocht. Dat heeft de rechter in Assen vrijdag beslist.
STAP doet aanbevelingen toezicht alcoholverstrekking
Effectief toezicht op naleving van de Drank- en horecawet vergt van gemeenten een goede interne organisatie, deskundige toezichthouders, een consequente opstelling tegenover alcoholverstrekkers en samenwerking in de regio. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
'Xtc-gebruiker vaste gast bij EHBO-post festival'
Steeds meer mensen melden zich bij grote feesten op EHBO-posten met grote pupillen en wild bewegende kaken. Van 2009 tot 2012 is het aantal drugsincidenten verdubbeld tot bijna 3000, meldt het verslavingsinstituut Trimbos.
'Drugsgebruik onder jongeren verhardt'
In plaats van softdrugs gaan jongeren steeds vaker harddrugs gebruiken. Dat zou een gevolg zijn van de crisis, omdat sommige harddrugs goedkoper zijn dan legale softdrugs.
'Verbied levensgevaarlijke shots energiedrankjes'
Miniflesjes energiedrank met zeer hoge concentraties cafeïne en taurine moeten verboden worden. Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch donderdag.
'Geen maatregelen tegen shisha-pen'
Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag op basis van onderzoek van het RIVM naar de elektronische waterpijp.
'Alcoholvergiftiging onder jongeren licht gedaald'
Het aantal jongeren onder de 18 jaar dat met een acute alcoholvergiftiging is opgenomen op de spoedeisende hulp is in 2012 voor het eerst in jaren licht afgenomen. Dat blijkt uit gegevens van het Nederlands Signaliseringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).
'VN waarschuwt voor verkoop designerdrugs'
Psychoactieve drugs overspoelen de markt en de controle daarop is lastig. Dat stelt het misdaad- en drugsagentschap van de Verenigde Naties Unodc woensdag in een rapport.
'Betere controle op alcohol aan jeugd nodig'
Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, gaan gemeenten strenger optreden tegen winkels en horecagelegenheden die toch alcohol verkopen aan jeugd. Van Rijn riep woensdag de gemeenten, die sinds 1 januari verantwoordelijk zijn voor handhaving van de drank- en horecawet, op om een tandje bij te zetten.
'THC-gehalte in nederwiet onder de 15 procent'
Het gemiddelde gehalte THC in nederwiet is het afgelopen jaar gedaald naar 13,5 procent. Het jaar daarvoor was het gehalte van de werkzame stof nog 15,5 procent.
'XTC pil steeds gevaarlijker'
Xtc-pillen worden steeds sterker en daardoor gevaarlijker. Dat meldt het Trimbos-instituut donderdag.
Nieuwsbrief Puber en Co - Ouders - Juni
De online nieuwsbrief van Puber en Co voor ouders is uit. In deze nieuwsbrief o.a.: ‘Help! Mijn kind rookt’, ‘Organiseer een homeparty'en ‘De gezonde schoolkantine!’
Nieuwsbrief Maak je keus - Juni
De online nieuwsbrief van Maak je keus is uit. In deze nieuwsbrief: ‘Gezondheidscoach op school’, ‘Waarom rook je wel of niet?’ En ‘NEE! Tips om het te zeggen!’
'Gevaarlijke trend: alcohol inhaleren om af te vallen'
Liefhebbers van alcohol die op hun lijn letten proberen nu een gevaarlijke trend uit waarbij ze alcohol over droogijsgieten zodat ze de dampen kunnen inademen. Experts waarschuwen voor de lichamelijke en mentale gevolgen.
'Publicatie Coach je kind'
Opvoeden en opgroeien binnen migrantengezinnen Op donderdag 23 mei nam stadsdeelwethouder Jesse Bos van Amsterdam Nieuw-West (portefeuillehouder van onder meer Inburgering en Gezinsaanpak) de theoretische onderbouwing in ontvangst van de door SIPI ontwikkelde opvoedmethodiek Coach je kind. Deze aanpak is erop gericht Turkse en Marokkaanse ouders te ondersteunen bij de opvoeding en biedt een uitweg voor veel geconstateerde problemen in jeugdhulpverlening.
'Vorig jaar 73 soorten nieuwe drugs op de markt'
Het Europese drugsagentschap Emcdda maakt zich vooral zorgen over synthetische drugs en 73 nieuwe middelen die vorig jaar voor het eerst opgemerkt werden. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Europees Drugs Rapport 2013.
'Kenners bezorgd over nieuwste partydrug'
Een serie nieuwe partydrugs baart verslavingsdeskundigen grote zorgen. Een van de drugs, 4-FMP, is in korte tijd bijzonder populair geworden op dancefeesten. Kenners vrezen voor de gezondheidsrisico's, meldt De Telegraaf maandag.
'Alcohol tijdens puberteit verhoogt kans op verslaving'
Mensen die beginnen te drinken tijdens hun puberteit hebben meer kans om later verslaafd te raken, waarschuwen onderzoekers. Ouders die menen dat het gecontroleerd toelaten van alcohol kinderen leert verantwoord te drinken, hebben het mis
'Tabak veroorzaakt nierproblemen bij tieners'
Blootstelling aan tabak kan de nierfunctie van tieners negatief beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en het Johns Hopkins Children's Center.
Rookgedrag tiener beïnvloed door vrienden en ouders
Medeleerlingen in de eerste klassen van de middelbare school hebben meer invloed op iemands rookgedrag dan vrienden in de laatste klassen.
STIVORO maakt zich zorgen over de opkomst van de Shisha-pen
Een nieuw artikel op de sigarettenmarkt is de shisha pen, een E-sigaret die ook bekend staat als de E-shisha, electronic shisha of hookah. De naam shisha is het Egyptische woord voor waterpijp, de grote broer van de shisha pen.
Comazuipen door twintigers kan leiden tot hartziekten
Overmatig veel alcohol drinken als twintiger kan op latere leeftijd hartziekten veroorzaken, dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Jeugdigheid beschermt dus niet tegen de schadelijke effecten van alcohol.
Kind van verslaafde ouder loopt verslavingsrisico
Kinderen van verslaafde ouders lijken een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van een verslaving. Dat blijkt uit het onderzoek van Anja Euser, waarop ze 26 april promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Boete en app moeten spijbelen tegengaan
Amsterdam en Utrecht zetten nieuwe middelen in tegen spijbelen. Schoolverzuim gaat mbo'ers die in Amsterdam studeren 10 euro per uur kosten. Utrecht lanceert op 21 maart, de landelijke Dag van de Leerplicht, een verzuim-app.
Vooral digitaal pesten neemt toe in basisonderwijs
Digitaal pesten is sinds 2008 verdubbeld in de bovenbouw van het basisonderwijs. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek naar pesten door onderzoeksbureau School & Innovatie Groep
Compliment werkt soms averechts bij laag zelfbeeld
Sommige complimenten kunnen averechts werken bij kinderen met een lage zelfwaardering. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsychologen van de Universiteit Utrecht, dat is gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology.
Tweede Kamer stemt in met verhoging alcoholleeftijd
De Tweede Kamer heeft op dinsdag 5 maart ingestemd met het voorstel de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik te verhogen naar 18 jaar. Onduidelijk is nog wanneer de maatregel moet ingaan, 1 juli 2013 of 1 januari 2014.
Stoppen met roken goed voor hart
Veel rokers zijn bang voor aankomen als ze stoppen met roken. Die extra kilo's maken de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken echter niet ongedaan. Het hart is er bij gebaat.
Ouders kunnen beter niet over drugsgebruik vertellen'
De meeste mensen hebben wel alcohol gedronken of vroeger een jointje gerookt. Je zou denken dat het delen van deze ervaringen met je kinderen hen ervan weerhoudt om dezelfde fouten te maken.
Game waarschuwt jongeren voor online risico's
Jongeren weten wel dat iedereen zich op internet anders kan voordoen dan hij is, maar ze houden daar toch niet altijd rekening mee. Om hen te waarschuwen heeft de Expertgroep Digikids de online game 'Vrienden' gemaakt.
Kind van strenge ouder rookt en drinkt minder
Kinderen van ouders met strengere regels over roken en alcohol, roken en drinken minder. Dat concluderen onderzoekers van het Trimbos-instituut in het Peilstationsonderzoek Ouders 2012, dat 15 januari is verschenen.
Sociale omgeving van invloed op rookgedrag scholieren
Schoolorganisatiekenmerken, vriendschapsselectie en de invloed van vrienden beïnvloeden het rookgedrag van scholieren.
Vijf comazuipers in Maasstad Ziekenhuis
In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid zijn vannacht vijf comazuipers behandeld op de eerste hulpafdeling. Alle vijf jongeren zijn tussen de 14 en 18 jaar.
Aanpassing drank- en horecawet per 1 januari 2013
Op 1 januari 2013 gaat de aangepaste Drank- en Horecawet in. De regels voor de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 worden strenger.
Alcoholconsumptie moeders van invloed op kinderen
Tieners van wie hun moeder regelmatig alcohol drinkt, hebben twee keer zoveel kans op alcoholproblemen als ze volwassen zijn.
Gamen: gezonder dan we denken?
Videogames zijn enorm populair, maar ouders zien hun kind nog steeds liever lezen dan gamen.
Artistieke tieners zijn vaker depressief
Uit een studie van het Boston College blijkt dat artistieke tieners meer kans hebben op een depressie of andere mentale aandoeningen. Sportieve types daarentegen zijn het gelukkigst.
Probleemgedrag is al bij peuter herkenbaar
Externaliserend probleemgedrag laat zich al op jonge leeftijd herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van Anne-Claire Beernink, die op 20 november promoveerde aan de Radboud Universiteit.
Verdriet en lichamelijke klachten doen meisjes meer huilen
Meisjes in de basisschoolleeftijd van 9 tot 13 jaar huilen vaker dan jongens. Dit komt gedeeltelijk doordat meisjes vaker verdrietig zijn (gevoelens vaker internaliseren) en zij vaker lichamelijke klachten zoals moeheid en hoofdpijn ervaren.
Proef met alcoholvoorlichting voor 9-jarigen
Rotterdamse kinderen krijgen binnenkort al op 9-jarige leeftijd voorlichting over de gevaren van alcohol en drugs.
Europese jongeren paffen rustig door
Het aantal 15- en 16-jarige scholieren in Europa dat rookt, is de laatste jaren niet afgenomen, ondanks alle waarschuwingscampagnes.
Jonge meisjes drinken meer alcohol
Het aantal meisjes dat met een alcoholvergiftiging op de eerste hulp in het ziekenhuis belandt, is tussen 2005 en 2010 verdubbeld.
Rotterdam haalt dronken jeugd van de straat
Rotterdam gaat samen met de politie en de verslavingszorg dronken jongeren van straat halen. Op deze manier wil de gemeente jonge risicodrinkers in het vizier krijgen en hulp bieden. Het gaat om een proef. Het is de bedoeling dat de aanpak in de zomer structureel wordt
App helpt ADHD'ers chaos te organiseren
Mensen met ADD of ADHD hebben concentratieproblemen, vergeten vaak dingen en zijn regelmatig het overzicht over dagelijkse zaken kwijt. Goed nieuws voor deze mensen.