Go to top
Sla inhoud over

De werking van XTC

 
MDMA heeft een dubbel effect. Enerzijds is het een stimulerend middel met een oppeppende effect. Het lijkt alsof iemand meer energie krijgt. Anderzijds heeft het een bewustzijnsveranderend effect: de waarneming wordt intenser. Iemand kan zich bijvoorbeeld sterker bewust worden van muziek of van de natuur. Vaak wordt er een gelukzalig tintelend gevoel ervaren. Iemand voelt zich energiek, helder en alert, maar tegelijkertijd heel rustig en gemakkelijk (‘mellow’). Onder invloed van XTC leggen somminge mensen makkelijker contacten. XTC wordt ook wel de 'love drug' genoemd: men voelt zich liefdevoller en de seksuele lust neemt toe, ondanks dat XTC de seksuele prestaties juist negatief beïnvloedt.
 

Lichamelijke uitwerking 

Na het slikken van XTC duurt het zo'n 30 tot 45 minuten voordat het begint te werken. Het duurt een uur tot anderhalf uur tot het maximale effect bereikt wordt en dit houdt zo'n twee uur aan. Na 4 tot 6 uur zijn de meeste effecten van de XTC verdwenen.
 
Het uithoudingsvermogen lijkt groter te worden en vermoeidheid wordt onderdrukt, waardoor iemand urenlang onafgebroken kan dansen. Maar als de pil uitgewerkt is, komt de vermoeidheid in versterkte mate terug. Sommige gebruikers blijven ook de volgende dagen een licht na-effect voelen. Dat kan een prettig, maar ook een leeg en depressief gevoel achterlaten.