Go to top
Sla inhoud over

Risico's van tabak - ouders

Hart- en vaatziekten
Rokers hebben meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Rokers hebben 70% meer kans om te overlijden aan een ziekte aan een van de kransslagaders van het hart. Wie stopt met roken, heeft al na een paar jaar veel minder risico op hart- en vaatziekten: vergelijkbaar met het risico van mensen die nooit gerookt hebben.

Huid
Tabak zorgt ervoor dat de huis snel verouderd. Dit komt doordat de huid te weinig zuurstof krijgt door de nauwe bloedvaten. Ook wordt een eiwit dat de huid soepel houdt afgebroken. Rokers krijgen eerder rimpels dan niet-rokers en hebben vaker een vale, asgrauwe huidskleur.

Gebit
De tanden worden lelijk van het roken, er kan een gelige of bruine aanslag op de tanden verschijnen.. Rokers hebben een slechte adem.

Zicht
Rokers hebben drie tot vier keer zoveel kans slechtziend of blind te worden dan niet-rokers.

Longen
Roken vermindert het zelfreinigend vermogen van de longen en luchtwegen. Rokers hebben dan ook meer kans op chronische longziekten, zoals astma. Van alle mensen met longkanker is circa 90% van de gevallen direct terug te voeren op het roken. Longkanker komt bij niet-rokers nauwelijks voor.

Kankerverwekkende stoffen
Bij de verbranding van tabak worden honderden chemische verbindingen gevormd. Minstens veertig van deze stoffen zijn kankerverwekkend, sommige in zeer hoge mate. Roken draagt dus bij aan het ontstaan van allerlei soorten kanker, zoals borstkanker, kanker van het strottenhoofd, de mondholte, huid, tong, keel, slokdarm, maag, lever, alvleesklier, darmen, blaas, nieren en de baarmoederhals. Verder bestaan er aanwijzingen dat ook het risico op leukemie toeneemt. Jaarlijks overlijden bijna 10.000 mensen aan kanker ten gevolge van roken.

Meeroken
Ook passief meeroken vergroot de kans op het krijgen van kanker. Dat betekent dat iemand de tabakslucht van een roker binnenkrijgt. Wie passief meerookt, heeft 20% meer kans op het krijgen van longkanker dan mensen die niet aan tabaksrook worden blootgesteld. Verder blijkt er een grotere kans op een hartinfarct te bestaan bij blootstelling aan omgevingstabaksrook. De longen van kinderen zijn nog erg kwetsbaar, het meeroken kan ernstige vorm van astma en/of infecties aan de luchtwegen veroorzaken.

Vruchtbaarheid
Roken zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Ook kan het de potentie bij de man verminderen. Vrouwen die roken hebben meer kans op een miskraam. Als een zwangere vrouw rookt of meerookt, heeft dit nadelige gevolgen voor het ongeboren kind.

Overgang
Vrouwen die roken hebben ook meer kans om vroeg in de overgang te komen en last te krijgen van osteoporose (botontkalking).