Go to top
Sla inhoud over

Geschiedenis - ouders

De geschiedenis van het roken gaat al duizenden jaren terug. Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, gebruikten de Indianen al duizenden jaren tabak. Zij gebruikten het om wonden te genezen en voor pijn bestrijding. En het roken van tabak was destijds vooral ritueel. De Indianen boden Columbus tabaksbladeren aan. Hij bracht het tabak in 1518 mee naar Spanje.

De tabak is vernoemd naar de Fransman Jean Nicot. Hij was een gezant van Frankrijk in Lissabon en stuurde de tabaksplant naar de koningin Catharina Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen.  
De tabak verspreidde zich over Europa en de rest van de wereld. De tabak werd gepruimd, gesnoven of in een pijp gerookt.
 

Sigarettenmachine

De sigaret werd populair toen in 1881 de sigarettenmachine werd uitgevonden. De sigarettenmachine maakte massaproductie mogelijk. De tabaksindustrie groeide en werd steeds groter. Tot 1975 is de tabaksindustrie doorgegroeid. Meer dan de helft van de volwassen bevolking rookte in Europa. Zij wisten toen nog niet dat roken slecht was voor de gezondheid.
 

Roken en gezondheid

Dat roken niet goed voor de gezondheid is, toonde Sir Richard Doll aan door het verband te tonen tussen roken en longkanker. Langzaam kwam de voorlichting op gang van de schadelijke gevolgen van roken. In 1971 hebben vier wetenschappelijke organisaties een notitie gestuurd aan de staatssecretaris van gezondheid met de schadelijke gevolgen van roken. Dit was het begin van het anti rook beleid. Vanaf dat moment is het aantal rokers sterk gedaald. Het aantal rokers in Nederland.