Go to top
Sla inhoud over

De risico's van lachgas - ouders

Naast de gewenste effecten (hallucinaties en tripeffecten) rapporteren laatste jaar gebruikers ook bijwerkingen of ongewenste effecten; duizeligheid (46%), verwardheid (27%), hoofdpijn (25%). Een deel van deze klachten wordt vermoedelijk veroorzaakt door tijdelijk zuurstoftekort. Misselijkheid, gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten in de dagen na gebruik en flauwvallen zijn minder genoemde klachten. Het ervaren van klachten hangt samen met de frequentie van lachgasgebruik. Hoe vaker er gebruikt wordt hoe groter de kans op klachten. Dit geldt met name voor de klachten als verwardheid en hoofdpijn. 

5 dingen die je moet weten over lachgas:

5 dingen die je als ouder moet weten over lachgas:

Risico's:

- Drugsincidenten wordt geconcludeerd dat het aantal meldingen van gezondheidsincidenten na gebruik van lachgas beperkt is en het vrijwel altijd gaat om mengintoxicaties. Lachgas gecombineerd met grote hoeveelheden alcohol (of andere verdovende middelen) is zeer gevaarlijk. Door het verdovende effect van alcohol is er geen goede, adequate ademprikkel. Hierdoor krijgt men onvoldoende zuurstof binnen, met mogelijk een hartaanval tot gevolg.

- Bij inademing van lachgas rechtstreeks uit de gastank, gaspatroon of spuit is er kans op bevriezing van lippen of longen. Dit komt echter zelden voor.

- Bij verkoudheid is het gevaarlijk om lachgas te nemen. Lachgas is in de slagroomspuit samengeperst en zet daarna uit in lucht. Door de extra druk in het hoofd kan het trommelvlies springen bij een "verstopt" hoofd. Behalve oorpijn kan dit in zeer zeldzame gevallen leiden tot blijvende gehoorschade.

- Bij recreatief gebruik worden de ballonnen gevuld met 100% lachgas. Wanneer men blijft in-en uitademen in de ballon of wanneer meerdere ballonnen achter elkaar worden gebruikt in een sessie bestaat de kans op zuurstoftekort in de hersenen. Door het zuurstoftekort treedt duizeligheid op en kan men flauwvallen met daarbij kans op valpartijen en ongelukken.

- De kans op nadelige effecten van een tijdelijk zuurstoftekort bij gebruik van lachgas is echter klein bij gebruik via een ballon. Bij bewusteloosheid zal de ballon weg vliegen waardoor de gebruiker weer zuurstof krijgt. Ook zal de ademhaling in eerste instantie door CO2-stijging en in tweede instantie door een verminderde zuurstofsaturatie vanzelf weer op gang komen. Onbekend is vanaf welke dosis er zuurstoftekort kan optreden.

- Er zijn aanwijzingen dat lachgas op zichzelf direct invloed heeft op het zich ontwikkelend brein doordat lachgas de NMDA-receptor blokkeert. Deze receptor speelt een belangrijke rol bij de rijping van het zenuwstelsel. Gezien de inzichten in de kwetsbaarheid van het zich ontwikkelend brein voor de effecten van psychoactieve stoffen in het algemeen, lijkt voorzichtigheid met het gebruik van lachgas door jongeren geboden. 

- Mede omdat de roes van lachgas kort duurt bestaat het risico dat gebruikers er niet bij stil staan dat het effect nog kan ‘na-ijlen’, bijvoorbeeld bij deelname aan het verkeer. Onbekend is bij welke hoeveelheden dit optreedt. Deelname aan verkeer is desondanks ernstig af te raden tijdens en in de uren na het gebruik.

- Verslaving aan lachgas komt niet veel voor, maar is wel een risico. Hoe vaker en meer lachgas wordt gebruikt, hoe vaker craving (de onweerstaanbare zin om opnieuw te gebruiken) en gewenning worden ervaren. Op grond hiervan kan het risico op verslaving niet uitgesloten worden.

- Recreatief gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Uit dierproefonderzoek blijkt dat lachgas mogelijk een directe werking heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Omdat dit onderzoek alleen op dieren is gedaan, is er veel onduidelijkheid over de schadelijke effecten bij mensen. Zuurstoftekort is in ieder geval zeer riskant en kan leiden tot schade aan de foetus of een miskraam.

- Bij langdurig of aanhoudend gebruik van lachgas treedt (zie ook dosering) een tekort aan vitamine B12 op; dit kan tot bloedarmoede en neurologische stoornissen leiden. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).

- Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Ongeveer 5% van de laatste jaar gebruikers lachgas rapporteert deze symptomen die kunnen leiden tot de ontwikkeling van myeloneuropathy (schade aan delen van de ruggenmerg). Vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijken gevoeliger te zijn voor schade gerelateerd aan vitamine B-12 deficiëntie en lopen groter risico op klachten.

- Ook veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden.


Bron: Youz, Trimbos Instituut, Drugsinfoteam.