Go to top
Sla inhoud over

De risicos van heroïne

Sterk verslavend

Heroïne is een van de meest verslavende drugs. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn: braken, diarree, tranende ogen en kippenvel. Iemand rilt van de koorts en klappertandt van de kou. Daarnaast kan men last krijgen van kriebelende, pijnlijke kuiten, knieën, dijen en voeten en een onbedwingbare neiging om de benen te bewegen. Men voelt zich doodziek en verandert in een zielig hoopje ellende. Dat duurt ongeveer drie dagen, tot de laatste heroïne uit het lichaam verdwenen is. Dan is iemand clean en begint de strijd tegen de drang om opnieuw te gaan gebruiken.
 

Verwaarlozing en ondervoeding

Iemand met afkickverschijnselen wil maar één ding: een nieuwe portie heroïne. Na verloop van tijd wordt dope scoren het enige dat telt. Gebruikers verwaarlozen zichzelf, raken ondervoed en worden vatbaarder voor ziektes. Omdat heroïne pijn onderdrukt, merkt de gebruiker vaak niet eens dat hij of zij (ernstig) ziek is. Longontsteking bij gebruikers komt regelmatig voor.
 

Criminaliteit en prostitutie

Gebruikers verliezen het contact met hun omgeving en vereenzamen. Om aan geld voor heroïne te komen, belanden ze vaak in de (kleine) criminaliteit en prostitutie.
 

Besmetting

Bij het gebruik van vuile spuiten loopt men risico op infecties en besmetting met het HIV-virus of Hepatitis B en C (ernstige leverziekten).
 

Overdosis

Heroïne vertraagt de ademhaling. Daarom kan bij een overdosis een ademstilstand optreden. Gebruikers met een overdosis zien er slap en bleek uit. Ze ademen langzaam of helemaal niet. Soms hebben ze schuim op de lippen, braken ze of krijgen ze epileptische aanvallen. Een overdosis kan voorkomen als de heroïne sterker is dan gewoonlijk. Soms ontstaat een overdosis als afgekickte verslaafden dezelfde dosis als vroeger gebruiken, of als iemand plotseling weer overstapt van chinezen naar spuiten. Een overdosis kan ook ontstaan door combinaties met ander drugs of door oververmoeidheid en een verminderde weerstand. Spuiters lopen een groter risico op een overdosis.
 

Hoger sterftecijfer

De sterfte onder heroïnegebruikers is veel groter dan onder de rest van de bevolking. Naast een overdosis en aids zijn doodsoorzaken: levercirrose, kanker, longproblemen, hart- en vaatziekten, zelfdoding, ongevallen en geweld. Vaak is ook de manier van leven van de heroïnegebruiker zo slecht, dat de levensduur vaak korter is in vergelijking met niet gebruikers.
 

Verstoorde menstruatie

Heroïnegebruik verstoort de menstruatiecyclus. Soms verdwijnt de menstruatie helemaal. Maar dat wil niet zeggen dat iemand niet zwanger kan raken. Gebruiksters komen er dan ook vaak laat achter dat zij zwanger zijn. Baby's van heroïneverslaafde moeders worden verslaafd geboren en moeten eerst afkicken.