Go to top
Sla inhoud over

De risico's van GHB

Overdosis

Het belangrijkste risico is een overdosis. Dat kan vrij makkelijk gebeuren, want het verschil tussen een dosis GHB waar iemand zich prettig bij voelt en een overdosis is heel klein. Het doseren van GHB gaat dan ook regelmatig mis. De ene keer zit er meer GHB in een flesje of capsule dan een andere keer. 
 

'Rape drug'  

GHB wordt vaak geassocieerd met een 'rape drug'. Dit komt omdat GHB een verdovende werking heeft en een seksuele ontremming geeft. Hierdoor kan je makkelijker iets doen waar je later spijt van krijgt. Het komt voor dat GHB bij iemand in een drankje wordt gedaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.   

Eten

Eten en GHB gebruiken kan gevaarlijk zijn. Iemand kan in slaap vallen door de GHB en stikken in het eten.
 

Niet alleen gebruiken

Als iemand GHB gebruikt is het aan te raden dat er iemand bij is die nuchter is. Dit houdt in dat deze persoon niks heeft gebruikt. Als namelijk iemand 'out' gaat, moet die persoon ervoor zorgen dat de gebruiker naar de EHBO wordt gebracht of door een ambulance wordt opgehaald. 
 

Verkeer 

GHB in het verkeer is gevaarlijk. De reactie- en coördinatievermogen blijven na het gebruik nog een aantal uren verstoord.
 

Hart- en vaatziekten en epilepsie

Ook mensen met epilepsie en/of hart- en vaatziekten worden geadviseerd om geen GHB te gebruiken.