Go to top
Sla inhoud over

Risicovolle combinaties

De combinatie van energy drinks met alcohol, drugs of medicijnen kan leiden tot risicovol gedrag.

Alcohol

Cafeïne heeft een oppeppende werking op het zenuwstelsel en alcohol een dempende werking. Het mixen van energy drinks met alcohol kan iemand daarom het gevoel geven minder gedronken te hebben dan het geval is. Hierdoor kan iemand meer gaan drinken dan de bedoeling is. Maar cafeïne en alcohol verminderen elkaars werking niet. Hierdoor is de kans groter op een alcoholvergiftiging. 
 

Stimulerende middelen

Cafeïne heeft een stimulerende werking en kan in hoge dosering schadelijk zijn voor je hart- en bloedvatenstelsel. Stimulerende middelen zoals XTC, cocaïne en amfetamine geven ook een verhoging van je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Het combineren van energy drinks met stimulerende middelen is dus extra schadelijk voor het hart en kan zorgen voor rusteloosheid, en hartkloppingen.
 

Risico's

Deze vormen van misbruik kunnen het lichaam uitputten met enorme vermoeidheid of zelfs depressie en schimmelinfecties als gevolg. Ook verhogen energy drinks de bloedsuikerspiegel, wat nadelig kan zijn voor diabetici (type 1 en 2) of mensen met een erfelijke aanleg voor diabetes mellitus type-2.