Go to top
Sla inhoud over

De risicos van crack en basecoke

 
Crack is zwaar verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Door het korte effect wil je direct opnieuw gebruiken en je hebt iedere keer meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Daarmee neemt ook de kans op een overdosis toe.
 

Slecht voor hart en longen

Basen en chinezen is heel ongezond. Roken van crack is slecht voor je longen. Je longfuncties gaan er snel door achteruit. Crack leidt ook tot stoornissen van het hart- en vaatstelsel. Hartritmestoornissen, een hartaanval of een epileptische aanval kunnen het gevolg zijn. Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra risico.
 

Slapeloosheid

Crackgebruik leidt tot slapeloosheid en op den duur tot uitputting.
 

Agressie

Chronisch gebruik maakt iemand vaak agressief en kan leiden tot ernstige psychiatrische problemen zoals angsten, depressies en psychosen. Regelmatig gebruik kan iemand volledig paranoïde maken. Crackjunks zijn al snel psychische wrakken.
 

Criminaliteit

Ook op sociaal gebied krijgen crackgebruikers problemen. Omdat crack zo duur is (75,- tot 100,- euro per gram; d.w.z. ongeveer een tientje voor een dosis), krijgen mensen door hun verslaving vaak ernstige financiële problemen. Sommigen worden daardoor dakloos; anderen belanden in de criminaliteit.
 

Verkeer

Crack heeft een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Crack basen en/of chinezen en aan het verkeer deelnemen is daarom zeer riskant.
 

Sterfte

Als je veel crack gebruikt, word je waarschijnlijk niet oud. Dat komt door de kans op een overdosis, maar ook door het risico van levercirrose, kanker, longproblemen, hart- en vaatziekten, zelfdoding, ongevallen en geweld.