Go to top
Sla inhoud over

De werking van cocaïne

Door gebruik van cocaïne kan iemand zich uitgelaten, energiek, vrolijk en vol zelfvertrouwen voelen. Veel mensen ervaren het gevoel dat hun uithoudingsvermogen en spierkracht toenemen en het oogt alsof ze snel en helder kunnen nadenken. Het gevoel van vermoeidheid en honger verdwijnen en iemand heeft de neiging om heel veel te praten. Veel mensen hebben het zelfs niet door als ze zich bezeren terwijl ze onder invloed zijn. Deze stemmingsverbetering (‘flash’) is van korte duur. Het prettige gevoel ebt na een half uur weg en kan omslaan in een somber, teleurgesteld en leeg gevoel (‘crash’). Het goed kunnen praten en helder denken is dan weg. De verleiding om dan opnieuw te gebruiken is voor veel mensen groot.
 

Lichamelijke uitwerking

Cocaïne maakt niet alleen vrolijk, maar heeft ook een plaatselijk verdovend effect. Als je snuift, verdooft dat je neus, je gehemelte en je tandvlees. Matig gebruik van cocaïne kan ook seksueel stimulerend werken. Bij toenemend gebruik neemt dat effect af en kan de zin in seks helemaal verdwijnen.
 
Lichamelijke verschijnselen zijn: een versnelde hartslag en ademhaling, een verhoging van de bloeddruk en een vernauwing van de bloedvaten (waardoor er hoofdpijn kan ontstaan). Cocaïne werkt ook laxerend en bij een hoge dosis stijgt de lichaamstemperatuur.