Go to top
Sla inhoud over

De risico's

Agressief en opgejaagd

Als iemand veel cocaïne gebruikt, kan het contact met de realiteit worden verloren. Iemand kan zich bijvoorbeeld bedreigd en opgejaagd voelen. Daarnaast kan men paranoïde worden, dat wil zeggen dat iemand bijvoorbeeld achtervolgingswanen krijgt en denkt dat iedereen het op hem of haar gemunt heeft. Dit kan tot gevolg hebben dat men de controle verliest en agressief wordt. Dit is zeker het geval bij het gebruiken van crack. Crack maakt mensen agressief en kan leiden tot ernstige psychische problemen, zoals angsten, depressies en psychosen. Regelmatig gebruik kan iemand volledig paranoïde maken.
 

Veranderende persoonlijkheid

Bij mensen die veel en regelmatig coke gebruiken, kunnen veranderingen in de persoonlijkheid optreden. Mensen die altijd heel aardig waren, kunnen zich bijvoorbeeld onbetrouwbaar en egoïstisch gaan gedragen. Dit noemt men ook wel verslavingsgedrag.
 

Hart- en vaatziekten

Cocaïne verhoogt de hartslag en vernauwt de bloedvaten. Het hart heeft meer zuurstof nodig maar krijgt door de vernauwde bloedvaten juist minder. Het hart moet dus harder werken om aan zuurstof te komen. Er zijn gevallen bekend van hartinfarcten, hersenbloedingen, nierinfarcten en een plotselinge dood na het gebruik van cocaïne. Mensen met suikerziekte, een hoge bloeddruk, een zwak hart of epilepsie, worden afgeraden om cocaïne te gebruiken.


Versneden coke

Cocaïne wordt versneden met andere stoffen. Soms gebeurt dat met onschuldige middelen, zoals suiker, maar er zijn ook gevallen waarin het versneden is met meer gevaarlijke stoffen, zoals levamisol en fenacetine.

Levamisol wordt in de diergeneeskunde als antiwormen middel gebruikt. Regelmatig snuiven van cocaïne, versneden met levamisol, kan leiden tot een gevaarlijk tekort aan witte bloedlichaampjes waardoor de weerstand tegen ziekten vermindert. In 2014 bevatte tweederde van de bij de testservice ingeleverde cocaïnemonsters levamisol.

Fenacetine is een uit de handel gehaalde pijnstiller, die bij overmatig gebruik nierschade kan veroorzaken. Het worden aangeraden om cocaïne daarom altijd eerst te laten testen. Het testen van cocaïne kan bij één van de testservicecentra in Nederland. 


Neus

Door het snuiven van cocaïne kunnen de neusslijmvliezen uitdrogen. Dat komt omdat cocaïne de bloedvaten vernauwt. Iemand kan hierdoor constant verkouden zijn en vaak bloedneuzen krijgen. Reuk en smaak gaan achteruit. Het neusslijmvlies kan gaan ontsteken en zelfs afsterven. Het neustussenschot kan langzaam maar zeker wegteren. Cocaïne kan in de voorhoofdsholte komen en daar een stevige hoofdpijn veroorzaken.


Verminderde weerstand

Cocaïnegebruik werkt uitputtend. Omdat men geen vermoeidheid voelt, kan men steeds weer de eigen grenzen verleggen. Cocaïne neemt ook het hongergevoel weg. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, uitputting, een slechte conditie, een verminderde weerstand en daardoor meer kans op ziekten.
 

Rijvaardigheid

Cocaïne beïnvloedt de rijvaardigheid. Cocaïne gebruiken en aan het verkeer deelnemen is daarom onverantwoord en ook strafbaar.