Go to top
Sla inhoud over

De werking van cannabis

Versterken stemming

Hasj en wiet versterken de stemming. Als iemand zich goed voelt, gaat iemand zich meestal nog beter voelen. Maar als iemand slecht in zijn of haar vel zit, is de kans groot dat iemand zich nog rotter gaat voelen.
 

Beleving

Hasj en wiet zorgen ook dat iemand dingen anders beleeft: de muziek kan anders klinken, kleuren worden intenser, achtergrondgeluiden worden verscherpt en foto's krijgen meer diepte. Soms krijgt men zin om veel te eten (de 'vreetkick'), of kan iemand bijvoorbeeld de slappe lach krijgen (de 'lachkick'). 
 

High en stoned

Iemand kan ‘high’ worden of ‘stoned’, dat is afhankelijk van het soort wiet en het percentage THC. ‘High’ betekent dat iemand een opgewekt, energiek en prikkelend gevoel krijgt. ‘Stoned’ is iemand als de armen en benen zwaar aanvoelen en moeheid overheersend is. Hasj en wiet maken de spieren slapper en nemen pijn weg (hoofdpijn, krampen).
 

Minder concentratie, reactievermogen en korte termijngeheugen

Maar het gebruik vermindert ook de concentratie, reactievermogen en het korte termijngeheugen. Dingen die net gebeurd zijn, worden snel vergeten.
 

Uitwerking

Een joint werkt al na een paar minuten en na twee tot vier uur is het effect weg. Als iemand hasj of wiet rookt, wordt de werkzame stof door de longen snel in het bloed opgenomen. Als iemand hasj of wiet eet, begint dit vaak pas na een uur tot anderhalf uur te werken en het kan wel 5 tot 12 uur duren voor het uitgewerkt is. Hoelang het werkt, hangt af van verschillende factoren.
 
Als men regelmatig gebruikt, kan het enkele weken duren voordat alle cannabis uit het lichaam is verdwenen. De THC heeft zich dan opgestapeld in het lichaam. Afbraak en uitscheiding gaan via lever en nieren en dat kost tijd. De THC is dan al uit het bloed verdwenen, maar nog wel aanwezig in de urine. THC wordt opgeslagen in het vetweefsel. Het kan zijn dat iemand al wel gestopt is met het gebruik van cannabis en gaat sporten dat er weer THC wordt afgegeven aan het lichaam. Hetzelfde geldt voor mensen die aan het afvallen/lijnen zijn.

Uw kind en drugs

Wat moet u weten over drugs? Hoe pakken andere ouders dit aan?

> Lees meer