Go to top
Sla inhoud over

Risico's cannabis

Reactievermogen

Omdat hasj en wiet het reactievermogen verminderen, is deelname aan het verkeer en het bedienen van machines riskant.
 

Ontwikkeling

Als iemand vaak hasj of wiet rookt, kan dit de persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Als iemand stoned is, dringt alles wat meegemaakt wordt minder door. Men kan de problemen makkelijker naast zich neerleggen, maar de problemen worden er feitelijk alleen maar groter van. Als er vanaf jonge leeftijd, bijvoorbeeld het begin van de pubertijd, regelmatig hasj of wiet wordt gebruikt kan deze persoon stil staan in de persoonlijke ontwikkeling. Vaardigheden om jezelf te redden in de maatschappij worden minder snel of helemaal niet eigen gemaakt. Hierdoor kan iemand in grote problemen raken.


Luchtwegen

De rook van hasj en wiet bevat drie keer meer teer en vijf keer meer koolmonoxide dan de rook van tabak; de rook van een joint is dus schadelijker dan de rook van tabak. Het roken van een joint komt ongeveer overeen met het roken van 7 gewone sigaretten.

Daarnaast wordt de rook van joints vaak diep geïnhaleerd en lang in de longen vastgehouden. Hierdoor dringen de giftige stoffen dieper door in de longen. Op lange termijn kan dus schade aan de luchtwegen en kanker ontstaan.

Psychose

Hasj en wiet kunnen hevige angsten en paranoïde gevoelens veroorzaken. Iemand kan volledig in de war raken en hallucinaties ervaren. Dit wordt ook wel een cannabispsychose genoemd. De kans hierop is groter wanneer er een hoge dosis wordt gebruikt of wordt gegeten. De effecten verdwijnen meestal wanneer de hasj of wiet is uitgewerkt.

Mensen die aan schizofrenie lijden (een ernstige psychische aandoening met psychoses) kunnen door gebruik van hasj of wiet in een psychose raken.

Ook is er een verband tussen het gebruik van hasj en wiet en de ontwikkeling van schizofrenie. Hierbij is wel al sprake van een aanleg voor schizofrenie.


Psychische problemen

Mensen die psychische problemen hebben, zoals depressies of angsten, vormen een risicogroep. Zij hebben een grotere kans om problemen te krijgen met gebruik. Wanneer iemand psychische problemen heeft wordt het gebruik van hasj of wiet daarom ook afgeraden.

Uw kind en drugs

Wat moet u weten over drugs? Hoe pakken andere ouders dit aan?

> Lees meer