Go to top
Sla inhoud over

De werking van alcohol

Alcohol wordt via de slokdarm, maag en dunne darm opgenomen in het bloed. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of tien de hersenen. Vanaf dat moment kan een persoon zich onder invloed voelen. Alcohol wordt afgebroken door de lever. Gemiddeld doet de lever er 1 tot 1½ uur over om 1 glas alcohol af te breken.
 
Het effect van alcohol hangt af van de hoeveelheid die genuttigd wordt:


1-3 glazen: ontspannen - ontremd - vrolijk

De polsslag en ademhaling versnellen. Iemand krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en iemand voelt hierdoor minder pijn. De eetlust neemt toe en iemand moet vaker naar de wc. De remmingen nemen af, waardoor iemand vrolijker en spraakzamer wordt.
 

3-7 glazen: aangeschoten

De stemming en gedrag veranderen duidelijk. Risico's worden minder goed ingeschat. Het geheugen wordt aangetast en de reactiesnelheid en het coördinatievermogen vermindert. Er is sprake van tunneleffect waardoor iemand links en rechts van zich steeds minder ziet.
 

7-15 glazen: dronken

Alle eerder genoemde effecten worden sterker. Men kan zich overdreven emotioneel gedragen, zelfkritiek verdwijnt. Het gezicht wordt rood, zwelt op en de pupillen vergroten. Iemand kan misselijk worden en braken. De bewegingen en coördinatie raken ernstig verstoord waardoor iemand gaat zwalken. Omdat alcohol pijn verdooft, kan iemand zich onopgemerkt flink bezeren.
 

15-20 glazen: laveloos

De zintuigen zijn verdoofd en iemand raakt in de war en is afwezig. Ook is er een kans dat iemand een ‘black out’ krijgt, dit is een tijdelijk geheugenverlies.
 

meer dan 20 glazen: out

De ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat iemand in coma kan raken. Dit kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Voor jongeren geldt dat zij al bij 10 glazen out kunnen gaan, we spreken dan over een alcoholvergiftiging.

Uw kind en alcohol

Wat moet u weten over alcohol? Hoe pakken andere ouders dit aan?

> Lees meer