Go to top
Sla inhoud over

Risico's van alcohol

In de groei
Alcohol is voor jongeren in de groei extra schadelijk. Alcohol is schadelijk voor de hersenen en andere organen, die in de puberteit nog volop in ontwikkeling zijn.

Alcohol en verkeer
Na alcoholgebruik is er de neiging om recht vooruit te kijken, alsof iemand in een tunnel zit. Veel van wat links en rechts van iemand gebeurt wordt hierdoor niet of minder goed opgemerkt. Alcohol maakt iemand ook overmoedig en onvoorzichtig waardoor er sneller risico's worden genomen die gevaren met zich mee kunnen brengen. Na 4 á 5 glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval 2 x zo groot dan wanneer iemand nuchter is. Na 8 á 9 glazen is die kans maar liefst 17 x zo groot. Alcohol en verkeer gaan dan ook niet samen.

Alcohol en autorijden
Vanaf 1 januari 2006 gelden strengere regels voor alcohol in het verkeer. Voor iedereen die zijn rijbewijs heeft gehaald na 30 maart 2002, geldt de nieuwe alcohollimiet van 0,2 promille (maximaal 1 standaard glas). Deze limiet geldt de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. Een beginnende bestuurder die bij een alcoholcontrole boven 0,2 promille blaast, krijgt een proces-verbaal en een sanctie die kan oplopen van een stevige boete tot ontzegging van de rijbevoegdheid.

Alcohol en scooter-/brommer rijden
De nieuwe alcohollimiet van 0,2 promille is er voor alle brom- en snorfietsers sowieso tot 24 jaar.
De 0,2 promille limiet geldt ook de eerste vijf jaar nadat u uw rijbewijs heeft ontvangen. Deze maatregel geldt alleen voor gemotoriseerd vervoer.

Lever
Door overmatig alcoholgebruik raken de leverfuncties verstoord. Al na enkele dagen flink drinken kan leververvetting optreden: een ophoping van vet in de levercellen. De lever gaat dan zwellen. Dit kan gepaard gaan met pijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht. Na langdurig alcoholgebruik kan er een leverontsteking (hepatitis) of een levercirrose ontstaan. Bij een levercirrose sterven steeds meer levercellen af en is het lichaam onvoldoende in staat schadelijke stoffen af te breken. Een levercirrose is niet te genezen en is op de lange termijn meestal dodelijk.

Maag en darmen
Overmatig alcoholgebruik kan het slijmvlies van de maag en darmen beschadigen. Vaak voorkomende klachten hierbij zijn overgeven en maagpijn. Het overgeven van bloed kan duiden op een beschadigd slijmvlies. Langdurig teveel drinken kan uiteindelijk leiden tot een maagvliesontsteking of een maagzweer.

Vruchtbaarheid
Overmatig gebruik van alcohol vermindert de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Alcohol is ook schadelijk voor het ongeboren kind. Deze kinderen kunnen uiterlijke afwijkingen krijgen en een achterstand oplopen in de geestelijke ontwikkelingen.

Kanker
Het drinken van meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt – vooral in combinatie met roken - de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. Vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag gebruiken, hebben een verhoogd risico op borstkanker. Zware drinkers hebben bovendien meer kans op kanker aan de lever en de dikke darm.

Hersenschade
Langdurig teveel drinken, in combinatie met een tekort aan vitamine B1, kan leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is de ziekte van Korsakov. Mensen met de ziekte van Korsakov lijden aan geheugenverlies. Ook kunnen ze geen nieuwe dingen meer leren. Ze weten niet goed meer welke dag het is en waar ze zijn. Ze hebben vaak last van angst, paniekaanvallen en depressies. De jongste Korsakov-patiënten zijn ongeveer 35 jaar oud.

Uw kind en alcohol

Wat moet u weten over alcohol? Hoe pakken andere ouders dit aan?

> Lees meer