Go to top
Sla inhoud over

Alcoholgebruik

In Nederland drinkt een groot aantal mensen wel eens alcohol. Onder jongeren zien we echter een daling van alcoholgebruik. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de wetwijziging van de leeftijd waarop je alcohol mag kopen. Daarnaast is er steeds meer bekend over de schadelijkheid van alcohol, met name voor jongeren. 
 
 

Verantwoord alcoholgebruik

Volwassenen wordt aangeraden niet meer dan één standaardglas per dag te drinken. Om te voorkomen dat het drinken een gewoonte wordt, is het verstandig zeker twee dagen per week niet te drinken.
 

Belangrijk om rekening mee te houden:

  • Minder of geen alcohol drinken is altijd beter.
  • Voorkom dat alcohol drinken een gewoonte wordt door niet elke dag te drinken.
  • Alcoholgebruik als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat je dan steeds meer gaat drinken is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken.
  • Let op alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen versterken. Bij sommige medicijnen is het verstandig om helemaal geen alcohol te drinken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij de huisarts of apotheek.
  • Drink geen alcohol wanneer je nog moet werken, studeren of sporten.
  • Drink geen alcohol als jij of je partner zwanger bent of wil worden of wanneer je borstvoeding geeft.
  • Drink niet als je gaat deelnemen aan het verkeer. Dat geldt ook voor fietsers en scooterrijders.

Voor jongeren gelden andere richtlijnen. Omdat het lichaam (en de hersenen) nog in de groei is, kan alcohol extra schadelijk zijn. Het advies is dan ook altijd om te wachten tot je minstens 18 jaar bent.
Bron: www.alcoholinfo.nl, Trimbos Intituut.  

Uw kind en alcohol

Wat moet u weten over alcohol? Hoe pakken andere ouders dit aan?

> Lees meer