Go to top
Sla inhoud over

Paddo's

Paddo’s is de populaire naam voor paddestoelen die hallucinerend werken. Als iemand een hallucinatie krijgt, ziet en ervaart men dingen die er niet zijn. Paddo's horen dan ook tot de tripmiddelen. In de natuur komen meer tripmiddelen voor. Denk aan sommige cactussoorten (bijvoorbeeld mescaline) en kruiden of planten (bijvoorbeeld Salvia). Al deze middelen worden ook wel eco-drugs genoemd. Dat bepaalde drugs uit de natuur komen betekend niet dat hier geen risico's aan verbonden zijn.

De werking

Het effect van het middel hangt af van het soort paddestoel, de ingenomen hoeveelheid, het lichaamsgewicht en de maaginhoud. Bij een lege maag en/of een laag lichaamsgewicht is het effect groter. Als de paddo's eenmaal ingenomen zijn en effect hebben, is het niet meer stoppen. Als iemand regelmatig gebruikt, verliest het middel zijn werking, ook als men er meer van gebruikt. Iemand moet dan minstens een week stoppen met gebruiken om het effect van het middel weer te kunnen merken.
 

Trippen

Als men paddo's gebruikt, gaat men trippen. Iemand krijgt hallucinaties; ziet allerlei kleuren en hoort alles heel scherp. Soms ziet iemand regenbogen en kleurige patronen, zoals in Perzische tapijten of gebrandschilderde ramen. Men kan rare voorstellingen en gedachten krijgen. Gevoelens kunnen elkaar afwisselen: vrede en geluk, maar ook sterke angst. Sommige mensen worden er heel lacherig van en krijgen een lachkick.
 

Flippen

Dit effect houdt in dat iemand zich makkelijker kan concentreren op bepaalde herinneringen, problemen of gevoelens. Dit kan positief uitpakken, maar het kan ook angstig of bedreigend zijn. Dan wordt gesproken over een ‘bad trip’. Soms krijgt iemand het gevoel dat er geen controle meer is en ontstaat de angst dat iemand nooit meer uit de trip kan komen. Zelfs ‘bijna-dood’-ervaringen komen voor. Een bad trip kan mensen zó uit balans brengen dat zij daar nog jaren last van blijven houden.

De risico's

Ernstige psychische verwarring

De juiste dosering is moeilijk te bepalen. Bij het kopen van producten waar paddo’s in verwerkt zijn is dat nog moeilijker. Puur lichamelijk gezien, kan een overdosis paddo's niet leiden tot de dood. Toch kunnen paddo's gevaarlijk zijn, omdat iemand zo erg kan gaan trippen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Men kan ook een bad trip krijgen en volledig flippen. Dan ontstaat paniek, die door de trip héél sterk kan oplopen. Een ‘bad trip’ kan zeker bij jonge mensen leiden tot een ernstige psychische verwarring.
 

Verergering problemen

Wie psychische problemen heeft, kan beter geen paddo's nemen. Mensen die in het verleden een psychose of depressie hebben gehad, lopen een verhoogd risico op een terugkeer en/of verergering van de psychische problemen.
 

Maag, lever en nieren

Hoge doseringen overbelasten de maag, de lever en de nieren.
 

Gevaarlijke soorten

Als een verkeerd soort paddestoel wordt verkocht, loopt men kans op een vergiftiging. Want er zijn ook paddo’s die door hun giftige stoffen tot ernstige nier- en leverbeschadigingen kunnen leiden. Als men zelf paddo’s plukt, is de kans op verwarring met giftige soorten groot.
 

Mensen met slechte conditie

Mensen die in een slechte conditie verkeren, astma, hart-, lever- of nierkwalen hebben of medicijnen gebruiken, kunnen beter geen paddo's gebruiken. Bij mensen die daar aanleg voor epelepsie hebben, kunnen paddo's een epileptische aanval uitlokken.
 

Verkeer

Mensen die onder invloed zijn, worden vaak roekeloos. Door de visuele effecten wordt het onmogelijk om diepte en afstand goed in te schatten. Als de paddo's uitgewerkt lijken, blijven mensen toch nog 5 tot 6 uur loom en ongeconcentreerd. Tot die tijd is deelname aan het verkeer onverantwoord.
 

Zicht

Er zijn mensen die lang moeite houden met zien. Ze zien storende afwijkingen in kleuren, vormen, beweging en contrast. Dit kan ook optreden als iemand nog maar kort gebruikt. De kans hierop lijkt groter na een bad trip.

Risicovolle combinaties

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam. Als iemand niet goed in zijn vel zit, lichamelijke klachten heeft of last heeft van psychische stoornissen, is het verstandiger om geen paddo's te gebruiken.

Paddo's en bewustzijn veranderende middelen 

Wanneer paddo's worden gebruik in combinatie met andere bewustzijn veranderende middelen is de kans op een bad trip groot. Het kan er voor zorgen dat de trip onvoorspelbaar wordt en dit gaat vaak gepaard met angst en paniek.