Go to top
Sla inhoud over

LSD

LSD (d-lysergzuurdiethylamide)  is een middel dat is ontstaan uit een schimmel. Tijdens de middeleeuwen was de schimmel een middel dat werd ingezet tijdens de bevalling, dit zou de pijn verlichten.

Later is de schimmel verder ontwikkeld tot de LSD die we nu kennen. Het is in 1938 ontwikkeld door Albert Hofmann. Het is ontwikkeld om als medicijn te dienen, echter bleek dit geen succes. In 1943 ontdekte Hofmann dat het als een tripmiddel werkte, zo ontstond LSD. LSD werd populair tijdens de jaren 60 en 70. De hippietijd zorgde ervoor dat het middel een populaire drug werd. Het gebruik van het middel nam toe. Na deze tijd is het gebruik van LSD weer sterk afgenomen. Het wordt in Nederland veel minder gebruikt dan bijvoorbeeld XTC of andere partydrugs.

LSD is een illegaal middel en staat op lijst 1 van de Opiumwet (middelen met een onaanvaardbaar risico). Het middel valt onder de noemer harddrugs, het bereiden, productie, verkoop,  verhandelen en in bezit hebben van het middel is strafbaar.

Vormen

LSD is een zeer krachtig middel, het is een vloeistof dat vaker heel dun op een klein stukje bedrukt papier wordt gespoten, ook wel een papertip. Deze papertip ziet er uit als een kleine postzegel. Echter kan het ook in pure vloeistof of poeder voorkomen. Dit wordt dan vaker in water gedruppeld of opgelost. De inname van het middel is via de mond en wordt of onder de tong gelegd of direct ingeslikt. De tijd tot dat het middel gaat werken is tussen de 30 en 90 minuten.

Werking

LSD is een middel dat wordt gebruikt om te trippen. Het is een middel dat de gebruiker slikt, en via het bloed bereikt het de hersenen. Vervolgens beïnvloed LSD de signaaloverdracht van de zenuwen. Daarnaast beïnvloed LSD de werking van dopamine en serotonine. Doordat LSD de prikkelgeleiding van de zintuigen door elkaar laat lopen, ontstaat er verwarring in het brein. Het kan dus zijn dat de gebruiker ruikt wat hij eigenlijk enkel ziet of de geluiden die normaal worden gehoord, worden nu juist gezien.

LSD is een heel intense tripervaring, de omgeving veranderd, geluiden, geur, mogelijke hallucinaties ontstaan. Dat de hallucinaties ontstaan is wel zeldzaam. LSD duurt na inname gemiddeld 6 tot 8 uur, dit zou ook nog langer kunnen duren, 12 uur of langer. Dit ligt aan de dosering en de gevoeligheid van de gebruiker voor het middel. De na-effecten kunnen tot minstens 24 uur aanhouden, soms nog langer.

Risico’s

Het middel kan ervoor zorgen dat zeer angstige ervaringen ontstaan. Deze angstige ervaringen zijn voor mensen met aanleg voor psychosen extra gevaarlijk. Het kan er namelijk voor zorgen dat een psychose uitbreekt. Het is een grote trigger hiervoor. Daarnaast is de angstige ervaring voor mensen zonder aanleg van psychosen alsnog een heftige ervaring, wat sommige mensen jaren met zich mee dragen. Op het moment dat de trip bezig is, en er ontstaat een angstige ervaring, kunnen mensen het verschil tussen trip en realiteit bijna niet meer maken. Er is nog geen aantoonbaar bewijs van hersen beschadiging door het gebruik van LSD. Er is verder ook geen bewijs dat tripmiddelen zoals lsd schade toebrengen aan organen of het genetisch materiaal (DNA). De kans om daadwerkelijk verslaafd te raken aan LSD is zeer klein, omdat het zo’n heftige ervaring is. Lichamelijk is LSD niet verslavend.

Voor jongeren in de groei is het extra gevaarlijk, de hersenontwikkeling van de mens loopt door tot het 24e levensjaar. Dan worden er allerlei connecties gelegd tussen verschillende neuronen in de hersenen. Deze ontwikkeling dragen bij aan wie je bent, hoe weerbaar je bent in het leven, wat je emotionele en sociale ontwikkeling is. Daarnaast wordt de prikkelverwerking van je hersenen in deze periode ontwikkeld, hoe je de informatie van buitenaf verwerkt en omzet naar werkbare informatie.