Go to top
Sla inhoud over

2C-B

2C-B, oftewel 4-bromo-2,5-dimethoxyphenethylamine is een tripmiddel. Dit middel wordt vaak gebruikt in een thuissetting, in een vertrouwde omgeving, dit vanwege de intense werking ervan.
2C-B is een illegaal middel en staat op lijst 1 van de Opiumwet (middelen met een onaanvaardbaar risico). Het middel valt onder de noemer harddrugs, het bereiden, productie, verkoop,  verhandelen en in bezit hebben van het middel is strafbaar. 2C-B is sinds 1974 op de markt, het is een synthetische drug die is ontwikkeld door chemicus Alexander Shulgin.

Vormen

2C-B komt voor als poeder, pil en capsule. De pillen zijn er in verschillende vormen en logo's. Er kunnen allerlei afbeeldingen opstaan, van superman tot red-bull. Dit kan heel aantrekkelijk overkomen, het ziet er vaker vrolijk uit. Toch is 2C-B een gevaarlijke stof.

Net als bij XTC en 4-FA zeggen de logo's, kleuren en vorm niets over de hoeveelheid en de werkzame stof die in een pil zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen dus een totaal andere inhoud en werking hebben. Ook worden soms 2C-B pillen verkocht, waar een hele andere stof in zit. Een andere werkzame stof kan een ongewenst effect hebben op de gebruiker. Bijvoorbeeld 2C-B gemengd met MDMA, wat ervoor kan zorgen dat het effect heel anders is dan de gebruiker verwacht had.

Op het moment dat de gebruiker kiest om 2C-B in te nemen via de neus, kan dit erg pijnlijk zijn. Vaker wordt er gekozen om dit middel in een pil of een capsule te slikken.

De werking

Het verschilt per pil hoe sterk de werking is. Bij lage dosering (5-10 mg) kan de pil XTC-achtige effecten geven, bij een hogere dosering (15-30 mg) geeft het meer een hallucinerend effect. Er komen visuele effecten met versterking van de kleuren, patronen, mogelijk vervormingen van voorwerpen en gezichten. Zintuigelijke waarneming wordt versterkt. De effecten die er optreden zijn wisselend, het ligt eraan hoe de gebruiker zich voelt (de set) en de situatie waarin deze zich bevindt (de setting). Op het moment dat er een hogere dosering is dan kan dit meer tripachtige effecten geven.

Lichamelijke effecten

 • Verwijde pupillen
 • Lichte stijging hartslag en verhoging bloeddruk
 • Lichte temperatuurstijging
 • Wijde pupillen
 • Spierkrampen
 • Soms misselijkheid, overgeven ,duizeligheid, benauwdheid

Geestelijke effecten

 • Bij hoge dosering kunnen zintuigen door elkaar lopen, bijvoorbeeld dat geluiden worden gezien.
 • Mogelijk veel lachen, lachkick.
 • Hallucinaties; vervormingen van voorwerpen, kleuren geluiden en beelden worden heftiger beleefd, lichaam is moeilijker stuurbaar.
 • Andere beleving van tijd en ruimte, soms kan de tijd heel traag gaan, of juist versnellen, ruimtes lijken groter en dan weer kleiner. Afstanden zijn moeilijk in te schatten.
 • Terugkerende gedachtes, kan zowel negatief als positief, hier in blijven hangen.

Risico´s

Er zijn veel verschillende mogelijke ongewenste effecten bij het gebruik van 2C-B. Het kan zijn dat de gebruiker angstig wordt door de ervaring van het trippen wat eindigt in een bad-trip, dit kan aansturen op psychoses of mogelijk andere psychische ziektes versterken; denk hierbij aan depressie, angststoornis en schizofrenie.

Het besturen van een voertuig onder invloed van 2C-B of een ander psychoactieve stof is levensgevaarlijk.

Daarnaast is het een redelijk nieuwe psychoactieve stof die weinig is gebruikt waardoor er weinig onderzoek naar de werking en risico´s zijn gedaan. Niet alle risico’s zijn dus bekend.