Go to top
Sla inhoud over

De risico's van speed

 

Reuk en smaak

Door het snuiven van speed kan het neusslijmvlies en de neustussenschot beschadigd worden. Als iemand regelmatig snuift, kan hij of zij daardoor chronisch verkouden worden en vaak een bloedneus krijgen. Door langdurig snuiven kan iemand reuk- en smaakvermogen verliezen. 
 

Kaakspanning

Speed verhoogt de spanning in de kaken. Knarsetanden in combinatie met het feit dat minder speeksel wordt aangemaakt, is slecht voor het gebit. 
 

Prikkelbaar  

Speed maakt iemand overmoedig, maar ook prikkelbaar en soms agressief. Deelname aan het verkeer is onverantwoord en tevens ook verboden.  
 

Jeuk

Speedgebruik kan het gevoel geven dat beestjes op, in of onder de huid kruipen. Soms krabt iemand zijn huid zo ver open dat het gaat bloeden.
 

Oververhitting

Speed verhoogt de lichaamstemperatuur. Net als bij XTC kan door speedgebruik, in een warme, slecht geventileerde ruimte en urenlang doordansen -oververhitting ontstaan.
 

Delier  

Door het gebruik van speed kan iemand in een delirium raken. Dat is een ernstig psychiatrisch syndroom. In zo’n geval gaat iemand helemaal uit zijn dak, voelt zich opgefokt en is vaak agressief. Iemand kan verward overkomen en is niet meer aanspreekbaar. Als dit het geval is, moet er snel gehandeld worden. Er wordt geadviseerd om 112 te bellen!
 

Moe en depressief

Speed verbruikt de reserves van het lichaam. De dagen na speedgebruik kan iemand zich erg moe en depressief voelen. Ook kan iemand last krijgen van ontwenningsverschijnselen: een gevoel van onrust, prikkelbaarheid, lusteloosheid en een gevoel van leegte.
 

Paranoia en psychose

Bij hogere doseringen bestaat een grotere kans op: angst, paniek, paranoia, visuele hallucinaties (dingen zien die er niet zijn) en agressieve uitbarstingen. Het regelmatig gebruiken van speed kan een psychose veroorzaken. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden uitgelokt bij mensen die hier aanleg voor hebben of dat regelmatig speedgebruik op zichzelf een psychose kan opwekken.
 

Hart en bloedvaten  

Speed belast hart en bloedvaten. Er zijn gevallen bekend van hartritmestoornissen, hartinfarcten, nier infarcten, hersenbloedingen en een plotselinge dood na het gebruik van speed.
 

Hepatitis C

Hepatitis C is een ernstige leverziekte die voorkomt bij speedgebruikers. Dit komt niet door de speed zelf, maar door het delen van snuifbuisjes of spuiten. Ook het Hiv-virus kan zo worden overgebracht.