Go to top
Sla inhoud over

De risico's van 4-FA

Let op: drugsgebruik is nooit zonder risico! Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet.

Aan het gebruik van 4-FA zitten ook risico’s. Het is dan ook niet voor niets dat sinds 2017 het middel op de Opiumwet staat. Er zijn dan ook veel verschillende ongewenste effecten bij het gebruik van 4-FA.

Men kan tijdens en na het gebruik van 4-FA het volgende ervaren:

  • Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven
  • Oververhitting
  • Verhoogde hartslag
  • Angstig worden
  • Serotonine syndroom (heftig zweten, versnelde harstslag, trillen, verwardheid, diarree, oververhitting)
  • Hersenbloedingen (dit kan beginnen als ‘’gewone’’ hoofdpijn)
  • Psychische klachten

Bij langer, vaker en meer gebruik kan 4-FA zorgen voor depressieve klachten. Deze kunnen zich ontwikkelen of versterkt worden. Dit komt mede doordat het serotonine level wordt verstoord. Er vind een grote afgifte plaats, maar een minder grote heropname. Ook kan het gebruik zorgen dat men zich angstig voelt of in paniek raakt. We spreken dan van een bad trip.

Daarnaast heeft 4-FA een vergelijkbaar risico van afhankelijkheid als XTC. Een risico is dus dat men er geestelijk afhankelijk van wordt.

Combinatiegebruik

Het wordt sterk afgeraden 4-FA te combineren met andere middelen. Zo wordt sterk afgeraden 4-FA (net als andere amfetamine-achtige stoffen) te combineren met antidepressiva. Dit geeft namelijk een verhoogd risico op levensbedreigend serotonine syndroom.

4-FA combineren met andere stimulerende middelen zorgt er voor dat de risico’s op hartfalen, hersenbloedingen en oververhitting vergroot worden. De effecten wanneer er bijvoorbeeld XTC wordt bijgenomen kunnen extra heftig en vervelend zijn. Zo kunnen de depressieve klachten naderhand toenemen, is er meer kans op lichamelijke uitputting en zijn er meer kansen op vervelende bijwerkingen. Gebruikers zijn eerder geneigd een extra dosis te nemen, omdat de effecten van 4-FA minder sterk zijn en langzamer beginnen met werken dan MDMA en amfetamine. Het combineren met verdovende middelen kan er voor zorgen dat de effecten minder worden ervaren, waardoor men sneller meer bij pakt en de kans op een overdosis groter wordt. De combinatie met alcohol kan er voor zorgen dat het risicovoller is voor het hart.