Componence Asset List

08 maart 2022

Stress-1.jpg

Ouders van jongeren met een verslavingsprobleem voelen zich vaak machteloos. Er is al van alles geprobeerd, maar niks lijkt te werken. Het voelt vaak als een eenzame strijd. De CRAFT training is een effectieve methode om naasten van mensen met verslavingsproblematiek te ondersteunen en weer in hun kracht te zetten.

CRAFT staat voor ‘community reinforcement and family training’. De training is speciaal ontwikkeld voor naasten van mensen die problematisch middelen gebruiken, gokken of gamen. Youz Verslavingszorg biedt deze training aan voor ouders/verzorgers van jongeren die bij Youz Verslavingszorg in behandeling zijn.

Tijdens de CRAFT training ontmoeten ouders andere ouders met vergelijkbare problematiek. Dit alleen al zorgt vaak voor herkenning en steun. Ouders merken dat ze er niet alleen voor staan. Tijdens de training leren ouders hoe een verslaving werkt en hoe beter om te gaan met de verslaving in hun omgeving. Daarnaast is de training gericht op hoe ouders beter voor zichzelf kunnen zorgen en hoe zij iemand met een verslaving kunnen motiveren om te stoppen of te minderen. 

Praktische informatie:
•           De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur.
•           De training vindt plaats in Rotterdam.
•           De groepsgrootte varieert tussen de 4 en 8 personen.
•           Deelname is gratis.

Wat houdt de CRAFT training in?
Deel 1: Kennismaken; doelen stellen voor de training en verwachtingen uitspreken.
Deel 2: Aandacht voor jezelf; verbeteren van kwaliteit van het eigen leven.
Deel 3: Communicatie en probleem oplossen; aanleren van communicatie- en probleemoplossende vaardigheden.
Deel 4: (Natuurlijke) consequenties en onbedoeld belonen van middelengebruik; inzicht krijgen in het gebruik en hoe dit gedrag te beïnvloeden is door eigen communicatie stijl aan te passen.
Deel 5: Het geven en inhouden van positieve bekrachtigingen; het stimuleren van positief gedrag.
Deel 6: Veiligheid in huis; het herkennen van onveilig gedrag en het opstellen van een veiligheidsplan.
Deel 7: Vrij in te vullen, belangrijke onderwerpen komen hier aan bod.
Deel 8: Terugkombijeenkomst (na 4 weken); evaluatie en terugvalpreventieplan.

Interesse?
Voor nu wordt de training alleen nog aangeboden voor ouders van jongeren die in zorg zijn bij Youz Verslavingszorg. Zij kunnen contact opnemen met de behandelaar van hun kind of via het contactformulier.

Ook ouders waarvan hun kinderen niet in zorg zijn, kunnen contact opnemen met Youz Verslavingszorg voor vragen en advies. Mogelijk wordt de training in de toekomst ook aangeboden voor ouders van jongeren die nog niet in zorg zijn. Klik hier voor het contactformulier.

Leestip
Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van het boek Een verslaving in huis. Dit is een zelfhulpboek voor naastbetrokkenen en staat vol tips en voorbeelden om zelf invloed te hebben op het gedrag van de naaste en om verandering teweeg te brengen.

Wil je er meer over lezen. Klik dan hier

Wil jij je aanmelden? Klik dan hier