Componence Asset List

27 december 2022

Lachgas+3.jpg

Door de harde stijging in het aantal ziekenhuisopnames in combinaties met de honderden verkeersongelukken door lachgasgebruik is vanaf 1 januari bezit en verkoop verboden. Door het onschuldige imago en de grote beschikbaarheid was het middel voor jongeren erg toegankelijk.

De klachten die mensen krijgen na overmatig lachgasgebruik zijn niet mild. Neurologische uitvalverschijnselen, krachtverlies in de spieren, blijvende tintelingen of pijn in ledematen zijn veel gerapporteerde verschijnselen blijkt uit de Monitor Drugsincidenten.

“wanneer je lachgas neemt, komt er minder zuurstof in je hersenen’’ vertelt neuroloog Anne Bruijens. ‘’Ook blokkeert het de werking van vitamine B12. Dat alles kan leiden tot een licht gevoel in je hoofd en tintelingen’’. Er kunnen al schadelijke effecten optreden bij enkele ballonnetjes, zegt ze. "Je kunt flauwvallen, een epileptische aanval krijgen. We denken dat het erger is voor wie al een vitamine B12-tekort heeft. Er wordt momenteel onderzoek naar gedaan, maar duidelijk is dat er hele grillige en gevaarlijke effecten zijn."

Lachgas kan blijvende zenuwschade veroorzaken door het steeds blokkeren van vitamine B12. "In 2020 werd duidelijk dat 64 jongeren een dwarslaesie hadden opgelopen door het gebruik van lachgas. Er kan dan schade zijn in het ruggenmerg.

Bij lachgasgebruik kan er ook afhankelijkheid optreden. Dit komt doordat de dopaminereceptoren worden geactiveerd. Deze receptoren worden ook wel de beloningsreceptoren genoemd en spelen een belangrijke rol bij afhankelijkheid. Hierdoor gebruiken sommige mensen grote hoeveelheden lachgas op een avond. Steeds meer om de beloningsprikkel weer te ervaren.

De nieuwe wetswijziging is fijn voor de politie. Op dit moment kan de politie pas actie ondernemen op het moment dat er overlast meldingen of gevaarlijke situaties voorkomen. Straks hoeft dit niet meer, dan is de aanwezigheid van lachgas al voldoende om te mogen handhaven.