Componence Asset List

16 augustus 2022

Snus.jpg
Zakjes met nicotine zijn sinds een tijdje erg populair onder jongeren. Deze zakjes, ook wel snus genoemd wordt tussen je tandvlees en bovenlip gedaan waar het de nicotine afgeeft. Via bloedvaatjes in je lip en tandvlees komt de nicotine in je bloedvaten. Ondanks dat de verkoop verboden is lijkt elke jongere wel iemand te kennen die snus gebruikt.

Om verwarring te voorkomen, er bestaan twee soorten snus:

-Traditionele snus waar (gestoomde) tabak in zit. Deze snus komt eigenlijk alleen voor in Zweden en is al sinds 1992 verboden in Nederland.

-Snus zonder tabak maar met nicotine. Om de wet te omzeilen zit hier geen directe tabak in wat er tot dusver voor zorgt dat het niet verboden is.

Als mensen het in Nederland over snus hebben, wordt eigenlijk altijd de tweede variant bedoeld. De nicotine die in deze nicotine zakjes of nicotine pouches zit is wel afkomstig uit de tabaksplant.

Effect
Snus wordt gezien als een alternatief voor roken. Omdat de longen niet belast worden zijn er iets minder gezondheidsrisico’s. Maar ook in snus zitten 28 kankerverwekkende stoffen die direct gelinkt worden aan neuskanker en mondkanker. Het is dus geen ‘veilig’ alternatief zoals soms beweerd wordt. Nicotine is een buitengewoon verslavende stof. Denk maar aan alle mensen die jij kent die een zoveelste poging doen om te stoppen met sigaretten. Eenmaal verslaafd aan nicotine is het erg lastig om hiermee te stoppen.

Op het moment dat snus onder de bovenlip wordt gedaan begint het zoals een theezakje smaak en stoffen af te geven. Het zakje geeft ongeveer een half uur lang nicotine af waarna de effecten nog even voortduren. Nicotine is een stimulerend middel. Je hartslag en bloeddruk stijgen en een gebruiker voelt zich prettig.

Vaak beschrijven gebruikers dat ze door sigaretten of snus juist rustig worden. Dit is te verklaren doordat iemand een lichaam dat verslaafd is aan nicotine vlug onrustig, nerveus en geprikkeld raakt door de ontwenningsverschijnselen. Gebruikt iemand dan een product met nicotine, dan voelt het lichaam weer ontspannen door de dosis nicotine. Mensen die nog niet verslaafd zijn aan nicotine kunnen vervelende bijwerkingen krijgen van snus. Bijwerkingen zijn bijvoorbeeld duizeligheid, hartkloppingen en misselijkheid.

Sinds kort is de verkoop van snus in Nederland verboden. Maar uit onderzoek van NOS blijkt dat ondanks het verbod jongeren zeer eenvoudig aan snus weten te komen. Staatssecretaris van volksgezondheid Van Ooijen geeft aan dat er spoedig een wetswijziging moet komen om het handhaven makkelijker te maken.

Youz geeft ook als duidelijk advies om geen snus te gebruiken. Ondanks dat het onder sommige jongeren de normaalste zaak van de wereld lijkt wordt je lichaam steeds verslaafder aan nicotine. Duidelijk mag ondertussen zijn hoe lastig het is om te stoppen met nicotine als je om je heen kijkt naar alle rokers. Het zijn de gezondheidsrisico’s en het risico op verslaving niet waard. Heb jij moeite met je gebruik en zou je hier wel eens over willen praten? Neem dan contact op met Youz voor een gratis gesprek. 

Klik hier voor het originele artikel van de NOS