Componence Asset List

25 november 2021

Gaming.jpg

De ontwikkelaar van het spel Fortnite heeft aangekondigd dat het vanaf midden november de stekker zal trekken uit de servers in China. Er is nog geen officiële reden gegeven voor deze beslissing maar jongeren in China zullen het spel niet meer kunnen opstarten. Sinds enkele maanden is de Chinese overheid de duimschroeven voor de gamingindustrie stevig aan het aanhalen.

Het afgelopen jaar is de Chinese overheid grote techbedrijven flink aan het reguleren. Veel grote techbedrijven zoals Linkedin en Yahoo vertrekken uit China. De videospelletjesindustrie, financieel enorm groot maar veelal bekritiseerd voor het verslavende effect op jongeren, wordt niet gespaard en krijgt ook te maken met ingrijpende maatregelen.

In 2019 heeft de Chinese overheid al besloten dat jongeren anderhalf uur per weekdag mochten gamen. De autoriteiten kondigden enkele maanden geleden al aan dat jongeren nu nog maar 3 uur per week mochten gamen. Enkel op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen tussen 20:00 en 21:00. De Chinese staatskrant noemde het ooit ‘geestelijke opium’.  

Bedrijven die games aanbieden moeten kinderen weren buiten deze aangegeven tijdsvakken. Doen ze dit niet, dan volgt een boete. Daarnaast moeten ze systemen gebruiken om de identiteit van een gebruiker te kunnen verifiëren. De Chinese overheid zegt dit te doen omdat ze zich grote zorgen maken om de verslavende werking van games.

Veel ouders maken zich zorgen om de hoeveelheid tijd die hun kind besteed aan games. In Nederland wordt er uiteraard vanuit de overheid geen beperking opgelegd ondanks dat sommige ouders dit misschien wel een interessant idee vinden. Belangrijk om te beseffen is dat de online wereld voor jongeren vandaag de dag net zo normaal is als de fysieke wereld. Zij sluiten vriendschappen online, gebruiken schermpjes voor hun schoolwerk en halen alle informatie die zij nodig hebben van het web.

Vanuit preventie geven wij altijd de boodschap mee dat er balans moet zijn in het leven van een kind of jongere. Is er een balans tussen bijvoorbeeld, schoolwerk, slaap-waak ritme, hobby’s, sport, sociale contacten en taakjes in huis en het gamen? Of vervult het gamen eigenlijk een veel te grote rol en lijden andere taken daaronder? Dan is er mogelijk sprake van problematisch gamen en is het goed om uw kind hierbij te helpen. Neem bij vragen vooral contact op met ons.

Klik hier voor een artikel over de ban op Fortnite.

Klik hier voor een artikel over tijdsbeperkingen voor Chinese jongeren.