Componence Asset List

30 juli 2024

samen-gamen-2+%282%29.jpg

De zomervakantie is weer begonnen en jouw kind(eren) heeft/hebben weer meer vrije tijd. Naast de bijbaantjes, vakanties en andere verplichtingen, hebben veel kinderen en jongeren weer meer tijd om hun hobby’s op te pakken. Voor veel van hen is dit gamen.

Gamen is de afgelopen jaren een hobby geworden waar veel jongeren zich mee bezig houden. Het kan hier gaan om verschillende soorten games, van Fortnite tot Fifa en van Call of Duty tot Pokemon Go. Helaas zien we ook dat er jongeren zijn die problemen krijgen door het gamen en dus problematisch gamegedrag vertonen.

Het Trimbos Instituut heeft via hun website www.gameninfo.nl onderzoek gedaan naar het gamegedrag van jongeren. Zij kunnen op de website een zelftest invullen genaamd: ‘’Test je gamegedrag’’. Recentelijk heeft het Trimbos dan ook de factsheet: test je gamegedrag (2024) gepubliceerd met de resultaten van de zelftest ingevuld in 2022.

Een aantal opvallende zaken:

  • 73% van de gamers geeft aan jongen te zijn, 23% meisje en 4% ‘persoon’.
  • De overgrote meerderheid is jonger dan 18 jaar (73% is 7 tot 12 jaar)
  • Het gamegedrag verandert per leeftijd
  • Fortnite was in 2022 het meest populaire spel

Voor zowel de hele doelgroep geldt dat in het weekend meer gegamed wordt dan doordeweeks (Trimbos Instituut, 2024).

In de zelftest worden ook een aantal vragen gesteld over problematisch gamegedrag. Uit de antwoorden heeft het Trimbos 3 categorieën weten te onderscheiden:

  • Hobbygamers, zonder problemen (35,8%)
  • Gamers met risicovol gedrag, zij geven aan één tot vier problemen te hebben (41,3%)
  • Gamers met (stevig) problematisch gamegedrag, zij geven aan vijf of meer problemen te hebben (22.9%)

Maak jij je als ouder nou ook zorgen over het gamegedrag van jouw kind, dan kan je hem/haar/hen ook de zelftest laten invullen. Heb je behoefte om hier eens over te praten of weet je niet of jouw zorgen terecht zijn, ook dan kan je contact opnemen met onze preventie-afdeling via de contactpagina of direct via preventie@youz.nl.

Wil je het hele factsheet lezen? Dat kan hier.

Voeg knop Tips voor ouders toe