Componence Asset List

05 juli 2024

pexels-edwardeyer-667986.jpg
Toen Annemarie ontdekte dat haar zestienjarige zoon, Lucas, tijdens een feestje alcohol had gedronken, voelde ze zich verloren.

Ze had altijd gedacht dat hij verstandige keuzes zou maken, maar nu moest ze handelen. Annemarie besloot advies te zoeken en stuitte op inzichten van experts.

Ze begon met haar eigen gedrag onder de loep te nemen. Annemarie wist dat kinderen vaak het gedrag van hun ouders kopiëren, dus ze besloot minder te drinken. Vervolgens stelde ze duidelijke regels op. Ze ging met Lucas in gesprek, legde hem uit waarom alcohol op zijn leeftijd gevaarlijk is en wat de mogelijke gevolgen zijn voor zijn gezondheid en prestaties.

Praten bleek een sleutel tot succes. Annemarie besprak regelmatig situaties met Lucas waarin hij druk kon voelen om te drinken, zoals op feestjes of tijdens examens. Dit gaf Lucas het vertrouwen om nee te zeggen tegen alcohol. Ze hield ook zijn alcoholgebruik in de gaten en gebruikte hulpmiddelen zoals de gebruikstest van Jellinek om een beter beeld te krijgen.

Annemarie realiseerde zich dat ze dit niet alleen kon doen en zocht contact met andere ouders. Ze stemden gezamenlijk af over wat acceptabel was tijdens sociale bijeenkomsten, waardoor Lucas minder druk voelde om te drinken.

Daarnaast vond Annemarie het belangrijk om Lucas te informeren. Samen leerden ze over de schadelijke effecten van alcohol, wat Lucas hielp om beter geïnformeerde keuzes te maken. Ze zorgde ook voor leuke, alcoholvrije activiteiten waar Lucas aan kon deelnemen, zoals sport en hobby’s.

Door deze aanpak zag Annemarie dat Lucas bewuster omging met alcohol. Hun relatie werd sterker doordat ze open en eerlijk konden praten. Het was geen gemakkelijke weg, maar Annemarie wist dat ze zo het beste zorgde voor de gezondheid en veiligheid van haar zoon.

Dit verhaal is gebaseerd op tips die gegeven worden in het volgende: Artikel alcohol