Componence Asset List

13 december 2021

regulier-ballon-lachgas.png

Resultaten van de Antenne Regiomonitor geven weer dat kwetsbare jongeren meer alcohol, lachgas en cannabis zijn gaan gebruiken. Redenen die deze jongeren noemen, eenzaamheid en stress, zijn veranderd in vergelijking met jaren geleden.

De monitor 2020-2021 die op 9 december verscheen geeft een duidelijk beeld van wat er leeft onder jongeren. Landelijk onderzoek dat wordt gedaan door Verslavingskunde Nederland en richt zich specifiek op risico jongeren van 16 tot 28 jaar.

Kwetsbare jongeren zijn sinds alle maatregelen meer gaan blowen, drinken ze vaker alcohol en gebruiken ze op meer momenten lachgas. Redenen om meer te gebruiken zijn eenzaamheid, stress, angst of uit recalcitrantie tegen de maatregelen. Logischerwijs maken deskundigen zich zorgen om deze ontwikkelingen.

Ton Nabben, onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam, geeft aan dat de resultaten een spiegel zijn van wat er in de samenleving gebeurt. De hoeveelheid jongeren die het afgelopen jaar XTC hebben gebruikt daalde stevig. Feesten en festivals gingen niet meer door en veel jongeren verwisselde hun stimulerende drug in voor iets verdovends zoals alcohol of cannabis.

Door de maatregelen is het voor jongeren ook verleidelijker om meer te gaan blowen vertelt Ton Nabben. Waar jongeren samenkwamen in groepjes om te blowen hadden zij voorheen ook nog andere activiteiten zoals sport, school en dergelijken. Veel van dat soort activiteiten zijn nu weggevallen wat ervoor zorgt dat jongeren ook gaan blowen op andere momenten van de dag.

De reden dat iemand gebruikt is een redelijke voorspeller of iemand problemen kan gaan ondervinden door zijn gebruik. Als iemand gebruikt omdat hij of zij problemen heeft en dit even wil vergeten of iemand dempt zijn angsten met drugs kan het middel een bepaalde functie krijgen. De functie van iemand zijn gebruik is erg belangrijk om te achterhalen om risico’s in te schatten.

Regionale verschillen

Buiten de redenen om drugs te gebruiken om werd er in de Antenne Regiomonitor ook gekeken naar regionale verschillen. Opvallend is dat in de grote steden met name veel lachgas gebruikt wordt terwijl in dorpen de designerdrug 3-MMC populair is onder jongeren.  Beide middelen zijn afgelopen jaar veel in het nieuws geweest en veranderingen in de wet hebben plaatsgevonden. Zo is lachgas in het openbaar verboden in bijvoorbeeld Rotterdam en is de verkoop van 3-MMC volledig gecriminaliseerd en dus verboden geworden. Volgens Ton Nabben is het echter nog te vroeg om te zeggen wat het effect hiervan is op het gebruik.

Kijk op onze website voor meer informatie. Maak jij je zorgen om jezelf of iemand zijn drank of drugsgebruik. Neem contact met ons op via de mail of telefoon. Wij helpen je graag verder.

Klik hier voor de monitor

Klik hier voor het artikel met Ton Nabben