Componence Asset List

18 oktober 2021

Alcohol-voorbeeldfunctie-1+%283%29.jpg
Iemand die veel alcohol heeft gedronken valt over het algemeen vlug in slaap. In eerste instantie lijkt alcohol daarmee een prima slaapmiddel, echter wordt daar de volgende ochtend over het algemeen anders over gedacht. De volgende ochtend voelt iemand zich toch niet zo uitgerust en fit.

Alcohol is al eeuwenoud en door de jaren heen voor veel verschillende kwalen gebruikt als geneesmiddel. Zo ook als slaapmiddel. Een borreltje voor het slapengaan wordt in de volksmond zelfs een ‘slaapmutje’ genoemd. Dat alcohol mensen kan helpen om in te slapen is eenvoudig te verklaren. Alcohol is een verdovend middel dat je hartslag en zenuwstelsel dempt. Ondanks dat sommige mensen ook een tijdelijk opwekkend effect kunnen ervaren zorgt alcohol ervoor dat iemand rustiger en meer ontspannen wordt.  

Preventie werker Tom Bart geeft aan dat alcohol je REM (rapid eye movement) en diepe slaap aantast. Met alcohol in je bloed worden beide slaapfases minder lang en effectief. In je REM slaap verwerk je emoties en herinneringen van de dag dus een verstoring hierin kan iemand zijn mentale gesteldheid aantasten. De diepe slaap heeft als functie om het lichaam te laten rusten. Een verstoring van deze rust zorgt er dus voor dat de slaapkwaliteit aanzienlijk wordt aangetast.

Daarnaast worden ook veel mensen wakker zodra de alcohol uitwerkt. Je lichaam merkt dat alcohol uitwerkt en geeft signalen dat het wakker moet worden. Dit verstoort de nachtrust natuurlijk ook. Enkele glazen hebben ook al effect op je nachtrust. 1 glas alcohol heeft 1,5 uur nodig om afgebroken te worden. Als iemand dus 3 drankjes drinkt duurt die 4,5 uur om volledig af te breken. Als iemand drinkt in de avonduren is er dus een grote kans dat er nog alcohol in het lichaam zit als iemand gaat slapen. Voor een goede nachtrust is het dus belangrijk om geen alcohol in het lichaam te hebben.

Als iemand problemen heeft met inslapen kan hij of zij beter zoeken naar oplossingen in zijn of haar activiteiten voor het slapengaan. Rust en ontspanning zijn voorafgaand aan het naar bed gaan erg belangrijk. Jellinek heeft een  gemaakt met punten waar je naar kan kijken wat betreft slapen.

 

Klik hier voor dit lijstje

Klik hier voor het originele artikel