Go to top
Sla inhoud over

Zeker van jezelf

Om met overtuiging ‘ja’ of ‘nee’ te kunnen zeggen, heeft een kind zelfvertrouwen nodig. Je durft als puber niet tegen de mening van anderen in te gaan, laat staan die van je eigen groep, als je geen zelfvertrouwen hebt.

Als ouders speelt u een belangrijke rol in de ontwikkeling van een gezond zelfvertrouwen bij uw kind. Zo is het nodig dat kinderen van hun ouders regelmatig complimenten krijgen voor dingen die ze goed doen.

Voorkom dat u alleen kritiek geeft op wat niet goed is en benoem zeker de positieve kanten van uw kind. Geef het de kans om nieuwe dingen te leren en vermijd spottend commentaar of vernederingen als dingen niet meteen goed gaan. Deel geen straf uit waar vrienden of vriendinnen bij zijn. U kunt dan beter uw kind even apart nemen.

Dit hoeft niet te betekenen dat u alles goed vindt wat uw kind doet, u zult het vaak genoeg niet met elkaar eens zijn en het blijft nodig dat u dingen verbiedt of straffen uitdeelt.

HELP, een puber!

Heeft u als ouder nog invloed op het rook- en drinkgedrag van uw kind? Het Trimbos Instituut heeft in samenwerking met Quest ‘Blad van NIX’ ontwikkeld. Een magazine met tips en tricks voor ouders met pubers.

> Lees meer